Foto : N1

S prvim danom kolovoza na snagu su stupile nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Njima se, između ostalog, povećavaju i kazne za prometne prekršaje koje vozači cestovnih vozila počine na željezničko-cestovnim prijelazima.

Kazna koja je za nepravilno prelaženje željezničke pruge dosad iznosila od 2.000 do 5.000 kuna sada iznosi od 3.000 do 7.000 kuna. U slučaju ponovljenog prekršaja vozaču se vozačka dozvola oduzima na najmanje tri mjeseca, a za svaki sljedeći prekršaj vozač ostaje bez vozačke dozvole najmanje šest mjeseci uz tri negativna boda.

Međunarodne statistike pokazuju kako je najčešći uzrok nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, i to u čak 98 posto slučajeva, upravo nepoštivanje prometnih znakova i prometne signalizacije sudionika u cestovnom prometu. Stoga HŽ Infrastruktura kontinuirano upozorava i educira javnost o opasnostima nepravilnog prelaženja željezničke pruge provodeći već 20 godina edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“.

Ciljne su skupine te akcije djeca osnovnoškolskog uzrasta koja žive blizu pruge ili svakodnevno na putu do škole prelaze prugu, kao i svi sudionici u cestovnom prometu koje HŽ Infrastruktura u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova tijekom cijele godine na samim željezničko-cestovnim prijelazima poziva na odgovorno ponašanje u prometu.

Promjena ponašanja svih sudionika u prometu jedan je od strateških ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. U državama Europske unije razvijaju se i implementiraju različiti sustavi negativnih prekršajnih bodova u cilju suzbijanja ponovljenih prekršaja u cestovnom prometu.

Primjenom novih odredbi i većeg kažnjavanja vozača zbog nepravilnog prelaženja željezničke pruge te istovremenim poticanjem poželjnog i osviještenog prometnog ponašanja svih sudionika u cestovnom prometu provođenjem akcije „Vlak je uvijek brži“ HŽ infrastruktura očekuje smanjenje broja nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima.