18 C
Vinkovci
Subota, 25. svibnja 2024.

Večer poezije Dionizija Švagelja

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Srijemskoj kući OPG-a Ambar u Marincima sinoć je održana Večer poezije Dionizija Švagelja u povodu 100. obljetnice rođenja toga istaknutoga Vinkovčanina.

O Dioniziju Švagelju govorili su njegov sin dr.sc. Dražen Švagelj i Filip Krajina. Stihove Dionizija Švagelja čitala je Snježana Kraljević, a u glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci.

Program je održan u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima.


Dionizije Švagelj (Vinkovci, 1923.- Vinkovci, 1985.), hrvatski je književnik, znanstvenik, esejist, publicist i prosvjetno-pedagoški djelatnik, animator i koordinator književnoga i kulturno-znanstvenoga života Vinkovaca, jedan od najzaslužnijih promicatelja vrijednosti zavičajne baštine i njezina priključivanja hrvatskom i europskom kulturnom krugu.

Radio je kao srednjoškolski profesor i prosvjetni savjetnik, predavač na Višoj pedagoškoj akademiji u Osijeku i Slavonskom Brodu. Inicijator je osnutka i prvi ravnatelj Centra za znanstveni rad JAZU u Vinkovcima (1969.), neko vrijeme kustos za književnu i kulturnu povijest u Gradskom muzeju Vinkovci (1965.-1966.), te ravnatelj Muzeja (1968.-1970.).

Jedan je od utemeljitelja obnovljene Matice hrvatske Vinkovci (1959.) i njezin predsjednik sve do prestanka rada 1971. godine. Bio je član niza književnih i kulturnih društava, organizator niza znanstvenih simpozija, sudionik niza domaćih i inozemnih znanstvenih skupova i kongresa, urednik vinkovačkog Godišnjaka kao i niza književnih časopisa, te redovitih i izvanrednih Akademijinih izdanja i zbornika. Dobitnik je niza domaćih i inozemnih priznanja i nagrada. Uvršten je u svjetske leksikone (Whos Who, Chicago, 1982.-1983., Internationaliographical Centre, Cambridge).

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima objavio je ediciju Sabrana djela Dionizija Švagelj I-VIII.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno