17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.

Večer u spomen na izraelsku umjetnicu Dinu Merhav, rođenu Vinkovčanku

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U okviru program 19. Dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji sinoć je u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima održana večer u spomen na rođenu Vinkovčanku, izraelsku umjetnicu Dinu Merhav rođ. Gross ( 1936., Vinkovci – 2022., Ein Hod, Izrael )

Uvodnu riječ dao je doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima, a u programu su prikazana tri dokumetarna filma o životu i djelu poznate umjetnice: “Dina Merhav Sculptress ( Ben-Ayre, Ein Hod, Izrael, 2012.), “Dina Merhav Croatia 2013. – In the mark of fire (Mira Wolf, Židovska općina Zagreb, 2013.), “Dina Merhav – Izložba skulptura” (Antun Smajić, Vinkovci, 2013.). U glazbenom dijelu programa nastupila je Katarina Turić, učenica 6. r. flaute Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci. Klavirska pratnja Vlatka Peko Fureš, prof., program pripremila Petra Marković, prof.

Dina Merhav dobitnica je Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” za izuzetna umjetnička ostvarenja postignuta dugogodišnjim bavljenjem grafičkim dizajnom i kiparstvom i promicanje grada Vinkovaca u Europi i svijetu. Dina i njezin brat Danko bili su peta generacija obitelji Gross u Vinkovcima koje Dina napušta 1941. godine kao petogodišnja djevojčica.

Njezin otac Zlatko Gross, kao oficir jugoslavenske vojske odveden je u zarobljeništvo u Njemačku gdje je ostao do 1945. godine. Njena majka Steffi Gross, obitelj je spasila od holokausta bijegom u Split, pa u Italiju i kasnije u Švicarsku. Pred kraj rata 1945. godine obitelj se vratila u Jugoslaviju i sastala s ocem, a nastanili su se u Beogradu odakle 1949. godine emigriraju u Izrael.

Živjela je i radila u jedinstvenom umjetničkom naselju Ein Hod koje je osnovano 1953. i u kojem žive samo likovni umjetnici.Svojim Vinkovcima darovala je 11 skulptura postavljenih u parku u ulici Josipa Lovretića uz Bosut, a koje su dio njezinog umjetničkog opusa “Ptice u letu”. Riječ je o željeznim skulpturama ptica u narančastoj, crvenoj i boji hrđe, visokim od 20 do 180 centimetara. Rodnom gradu autorica ih je darovala 2013. godine.

Park skulptura Dine Merhav “Ptice u letu” oblikovan je kao svojevrsni Memorijalni park obitelji Gross u Vinkovcima 2015. godine, a svečano je otvoren 2016. godine u prigodi njezina boravaka u Vinkovcima kada joj je uručena i Zlatna plaketa “Grb grada Vinkovaca”.

Prvotno darovanim skulpturama, prema želji Vinkovčana, dodana još jedna skulptura koja je prema nacrtu Dine Merhav izrađena donacijom vinkovačke tvrtke Unidal. Riječ je o spomeniku ljubavi na koji zaljubljeni Vinkovčani mogu staviti lokot kao zalog svoje ljubavi i baciti ključ u rijeku.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno