1 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Večeras predavanje o pulsarima u vinkovačkoj Gimnaziji

Više od autora

- vl promo-


Vinkovačka Gimnazija danas će biti domaćin predavanja pod nazivom „Lovci na pulsare” koje je zakazano za 19 sati.

Posjetitelji, ali i učenici naučit će što su to pulsari i koja su njihova svojstva, a osim toga upoznati će se s Karlom Čačićem, Filipom Živićem i Matom Ćenanom, učenicima koji se u Americi obučavaju za otkrivanje pulsara. Nakon završetka imat će pristup znanstvenim podacima, a već sada imaju pristup radu s Green Banck teleskopom, ističe profesor fizike Josip Krpan.

Želja je promidžba projekata kroz koje bi se učenike pokušalo približiti znanstvenom radu te kako bi, bez predrasuda, uvidjeli da se znanošću mogu baviti već na srednjoškolskoj razini. Inače, pulsari su specifične neutronske zvijezde s izrazito jakim magnetskim poljima koje odašilju jake elektromagnetske valove koji se znaju očitavati na površini Zemlje. Proučavanje pulsara je vrlo značajno i bitno za testiranje nekih fizikalnih teorija kao što je primjerice Teorija relativnosti.

Oni koji žele znati više, pozvani su večeras u 19 sati u Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića gdje će otkriti sve tajne koje nose ove zanimljive neutronske zvijezde.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno