Foto: Slavko Zalar
Danas, u ponedjeljak  30. studenog u organizaciji Hrvatske kinoteke i Hrvatskog filmskog saveza u kinu Tuškanac počinje ciklus najboljih hrvatskih filmova prema rezultatima recentne ankete među hrvatskim filmskim kritičarima, napravljene u organizaciji Veljka Krulčića.
U sklopu svečanog otvaranja 30. studenog u 20 sati bit će održana premijera digitalno restaurirane kopije filma “H-8” (1958.) Nikole Tanhofera, proglašenog najboljim hrvatskim igranim filmom.
Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra restaurirala je ovaj film digitalnim postupkom 2020. godine. Restauracija u rezoluciji od 2K izvedena je u studijima Ater i Klik film u Zagrebu. U restauraciji slike korišten je originalni negativ, a u restauraciji zvuka ton negativ filma.
Projekciji filma prethodit će projekcija digitalno restaurirane kopije filma “Surogat” (1961.) Dušana Vukotića, proglašenog najboljim hrvatskim animiranim filmom. Kratke uvodne riječi prije projekcije održat će organizator ciklusa Juraj Kukoč, organizator ankete Veljko Krulčić i supervizor digitalne restauracije filma iz Hrvatske kinoteke Vjeran Pavlinić.
Ulaz na sve projekcije ciklusa je besplatan. Informacije o cjelokupnom ciklusu možete pronaći na web stranici kina Tuškanac.
Podsjetimo, tijekom proljeća 2020. godine među domaćim filmskim kritičarima i filmolozima provedena je anketa – izbor najboljeg hrvatskog filma svih vremena u tri kategorije: igrani, dokumentarni i animirani filmovi. Od proljeća naovamo, pojedinačne liste su obrađene, sistematizirane i zbrojeni su rezultati. Najboljim su proglašeni igrani film “H-8” redatelja Nikole Tanhofera iz 1958., najbolji dokumentarac je “Od 3 do 22” Kreše Golika (1966.), a najbolji animirani film “Surogat” Dušana Vukotića (1961.).
U anketi je sudjelovalo 38 sudionika oba spola, svih generacija kritičara i publicista, iz Zagreba, Osijeka, Rijeke, Pule…, a trebali su napraviti svoje liste sa 20 najboljih naslova u svim kategorijama. U obzir su dolazili apsolutno svi snimljeni filmovi čiji su producenti (ili većinski producenti) bile kuće iz Hrvatske. Ovo je treća takva anketa koju je proveo filmski publicist Krulčić; prva je provedena 1989/90. a druga 1999. godine.

Izvor: HAVC