9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Večeras Suze svetog Lovre, Stari Jankovci gase javnu rasvjetu

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na prijelazu s noći 11. na 12. kolovoza čeka nas intenzivna kiša perseida, kod nas poznatih pod imenom Suze svetog Lovre.

Ime “Suze svetog Lovre” dolazi iz puka te je postalo popularno tijekom posljednjih pedesetak godina – prije svega u Dalmaciji u kojoj su naziv za nebesku pojavu posudili od Italije. Međutim, samo dio promatrača zna za njihov pravi izvor – periodički komet pod imenom Swift-Tuttle koji tijekom 133-godišnje putanje oko Sunca za sobom ostavlja dug trag prašine. Najintenzivniju aktivnost imat ćemo s noći 11. na 12. kolovoza.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.” U starohrvatskoj astrognoziji meteori su pak poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Koja je povezanost perzeida i Suza svetog Lovre? Naziv Perzeidi odnosi se na prividan izvor meteorita koji je, u ovom slučaju, zviježđe Perzej. Što se pozicije meteorita tiče, oni se mogu pojaviti bilo gdje na nebu, a svi potječu iz jedne točke – radijanta.

Što se ovogodišnjeg spektakla tiče, promatrači diljem zemlje morat će se nadati manjku mjesečine i oblaka koji će, ako budu prisutni, na velikom broju mjesta otežati savršeno promatranje neba.

Kao i 2021., najposjećenija će mjesta promatranja i u 2022. biti ona izvan gradova, premda će se pokoju zvijezdu padalicu moći vidjeti i u tamnijim gradskim dijelovima.

Za kišu meteora pripremaju se i u Općini Stari Jankovci u čijim će mjestima danas biti ugašena javna rasvjeta.
“Za opažanje meteora neće vam biti potrebna dodatna oprema, dovoljno je pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja te u tami uživati u ovom nebeskom spektaklu. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima. Uzmite prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje i pripremite se za uzbudljivu noć”, poručuju iz Starih Jankovaca najavljujući jedan od najpoznatijih astronomskih fenomena.
Recimo još kako će se, osim najljepšeg meteorskog roja u godini, teleskopima moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno