16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Večeras u Iloku svečano otvorenje jubilarnog 25. Festivala glumca

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U gradu domaćinu Iloku, u Slovačkom domu kulture večeras, s početkom u 20 sati bit će upriličeno svečano otvorenje jubilarnog 25. Festivala glumca, nakon kojeg će biti izvedena predstava “Ćiro” Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba u režiji i izvedbi Tarika Filipovića. Svečanost otvaranja Festivala prati i otvaranje retrospektivne izložbe “25 godina Festivala glumca” fotografa Dražena Bote, koja će za vrijeme trajanja Festivala biti postavljena u predvorju Slovačkog doma u Iloku, Domu kulture u Otoku, Hrvatskom domu u Vukovaru, Dvorani Mladost u Županji te Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima.

Domaćica festivala ove godine je nacionalna prvakinja Branka Cvitković, a po izboru ovogodišnje izbornice Nade Abrus, od 57 prijavljenih, publika će moći vidjeti 20 predstava, 17 za odrasle i 3 za djecu. Ocjenjivački stručni sud čine Tatjana Bertok-Zupković, Hana Hegedušić i Vinko Kraljević. Uz predstave u natjecateljskom program Festival glumca donosi i bogat poprati program, uključujući Dan domaćice, Glumce pjesnike, Misu za glumce i Glumačko sijelo. U okviru Festivala je i Treći susret akademija na kojem će se predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku te Umjetničke akademije u Splitu svojim ispitnim produkcijama.

Program Festivala počeo je jučer pa je tako sinoć u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima odigrana prva predstava “Dobri čovjek Bažulek” Kazališta KNAP iz Zagreba i Gradskog kazališta “Zorin dom” iz Karlovca. Vinkovački program nastavlja se sutra predstavom “Dvoje” Teatra Exit iz Zagreba u crkvi Sv. Ilije na Meraji s početkom u 22 sata. 

Organizatori Festivala glumca su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz Zagreba i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, a utemeljili su ga 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno