Filipa Sorko, 26-godišnja Vinkovčanka osebujnog stila, nije samo polovica pobjedničkog dvojca kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj“, nego je i kreativka koja je ljubitelje hrane zaintrigirala novim načinom druženja – Tajnim večerama.
Zamislite situaciju u kojoj dobivate misterioznu pozivnicu za večeru na kućnu adresu, no bez naznačenog mjesta održavanja, jelovnika i bilo kakvih popratnih informacija. Na dan održavanja sastajete se s nekolicinom uzvanika, nakon čega vas odvode u nepoznatom smjeru, a sve s obećanjem jedinstvenog iskustva koji će zadovoljiti vaše oči i vaše nepce. Tajna lokacija, tajni jelovnik te tajno društvo za stolom. Biste li prihvatili poziv na jednu ovakvu večeru?
Upravo je to scenarij Tajne večere koju potpisuje naša draga Vinkovčanka Filipa Sorko. Na ovaj “blind date“ dolaze ljudi iz cijele Hrvatske, a uvijek ih dočeka ukusna hrana i piće, sjajna atmosfera i predivno uređen prostor.
Filipu pamtimo kao pobjednicu kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj“, ali bismo mogli reći kako je ta pobjeda bila samo okidač za sve njezine projekte i kreativne ideje kojima nas gotovo svakodnevno obasipa. U životu ove kreativke mnogo je interesa i hobija – osim što je vlasnica gastronomskog projekta Tajne večere, bavi se kuhanjem, uređuje i stilizira interijere, a jedan od novijih projekta su i šalice Chia cups o kojima smo već pisali.
“Već dugo sam imala želju ovakvo nešto napraviti, osjetila sam da ljudima nedostaje nešto novo, nešto uzbudljivo i totalno drukčije od svega na što su dosad naviknuli odlazeći u obične i često ne tako dobre restorane na večere. Željela sam napraviti event na kojemu bih i ja sama vrlo rado voljela biti gost”, pojasnila nam je Filipa kako je došla na ovu ideju.
Prvu Tajnu večeru organizirala je u Osijeku i malo je reći kako su gosti ostali oduševljeni. Stari i oronuli prostor na jednu večer je postao Pop Up restoran. Uz pomoć dragih joj ljudi, sve je sama donijela i pripremila, a iza sebe ostavila prostor kao da se u njemu ništa posebno nije dogodilo. Ništa drugačije nije bilo ni u Zagrebu, Osijeku i Iloku.
U Zagreb je tako donijela dašak najpoznatije filmske scene u sklopu “Hollywood secret dinner“ večere, Božić je još čarobnijim napravila na večeri “Christmas dinner party“ by Filipa ft. Tavan, šarenom i veselom Tajnom večerom u Zagrepčanima je probudila proljeće, a surađivala je i sa Staropramen pivom te organizirala večeru inspiriranu okusima Praga. U sklopu Noći knjige u Osijeku, Filipa je organizirala Tajnu večeru i u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici. Tajne odaje i arhivi osječke knjižnice zasjali su punim sjajem, a tema ju je inspirirala da čak i jela na meniju nazove po slavnim književnim djelima i piscima. Ona posljednja održana je u veljači u Iločkim podrumima, s neizbježnom temom vina i ljubavi.
Iskustvo koje se pamti
Filipa smatra kako ljudima danas nije dovoljno ponuditi samo dobru hranu i piće, nego žele cjelokupan doživljaj. Time se vodi u organizaciji svojih Tajnih večera na kojima se uvijek nude pomno osmišljena jela koja prate temu.
Tako se na božićnoj večeri mogla naći topla domaća jabukovača, kruh s orasima i grožđicama, ajngemahtec od fazana, pečena rolana porchetta, batat i bundeve, zimske salate sa šipkom i citrusima te tri torte – tradicionalna božićna s kandiranim voćem, zimska torta te Pavlova sa šumskim voćem. Proljetna večera bila je u znaku proljeća i meda, pa su se na stolu nudili medovača, pčelin pelud, džem od meda i slanine i druge medene delicije koje su se odlično sljubile s rižotom od mlade koprive i kozjeg sira sa zrncima peludi te jestivim maćuhicama. Knjiški moljci u Osijeku jeli su na 12 metara dugačkom stolnjaku na kojem ih je dočekala hrana iz domaćeg bio uzgoja. I tako dalje i tako dalje. Njezine delicije i kulinarske specijalitete mogli bismo tako nabrajati unedogled.
Važno je napomenuti kako u organizaciji ovog projekta rado surađuje s brojnim prijateljima i gastroljupcima.
“Jako smo sretni i ponosni što kroz Tajne večere imamo priliku povezivati se i surađivati s malim hrvatskim proizvođačima, obiteljskim OPG-ovima, mladim poduzetnicima i kreativcima”, rekla je Filipa i dodala kako Tajnim večerama zajedno stvaraju lijepe i pozitivne priče na hrvatskoj gastro sceni.
Druženje, upoznavanje i spajanje ljudi sličnih preferencija i senzibiliteta s naglaskom na hranu osnovna je zamisao svake Tajne večere, a s obzirom na fantastične reakcije gostiju, autorica u planu ima nove večere za koji već traži prostor. Od “plave“ do “zelene“ Hrvatske s nestrpljenjem čekaju Filipu i njezine kreativne specijalitete kojima će svoja nepca ostaviti u čudu, a mi se nadamo kako će druženje uskoro stići i u Vinkovce.