- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Jedan od dugogodišnjih problema u hrvatskom zdravstvu još je jednom potenciran u javnosti ovoga tjedna kada je Hrvatska udruga poslodavaca izvijestila da su veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda prema 15 bolnica. Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama, navodi se, svakodnevno rastu za 20 milijuna kuna, a ukupan dosegnuo je rekordnih više od 6 milijardi kuna. „Kontinuirano bilježimo sve veći broj bolnica koje prelaze kritičnu razinu, a među njima su i one koje svoje obveze nisu ispunile čak 365 dana”, istaknula je predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač kazavši kako su veledrogerije, koje moraju redovito i u roku plaćati sve poreze i doprinose, bile prisiljene aktivirati zaštitne mehanizme prema bolnicama s najdužim rokovima plaćanja, odnosno započeti s uvjetovanim režimom isporuke, što znači da isporučuju onoliko koliko im zdravstvene ustanove plate.

Među 15 bolnica prema kojima je pokrenut postupak uvjetovanog režima isporuke je i Opća županijska bolnica Vinkovci.

„Dugovi u zdravstvu su ogromni i taj se problem vuče već proteklih tridesetak godina. Vinkovačka bolnica u ovom trenutku, to moram naglasiti, nema nikakvu obavijest o obustavi isporuke lijekova. Ono što se kod nas događa i zbog čega mi posljednja tri mjeseca radimo pod otežanim uvjetima, je to da dobavljači od nas zahtijevaju da ono što naručimo i dobijemo vezano za lijekove, potrošni materijal i medicinske plinove, i platimo. Na taj način mi se uspijevamo “pokriti” već više od tri mjeseca, naravno da to nije nikakvo trajno rješenje”, rekla nam je Sonja Marinković, glasnogovornica Opće županijske bolnice Vinkovci.

Vinkovačka bolnica trenutno za lijekove, potrošni materijal i medicinske plinove duguje 36 milijuna kuna, a od toga je na plaćanje dospjelo 26 milijuna kuna.

„Međutim, ne rade nama problem svi dugovi nego oni koji su prešli 360 dana. Znači imamo neke dugove i u okviru 450 dana. Obavijestili smo ministarstvo o ovim otežanim uvjetima rada i očekujemo njihovu reakciju na cijelu situaciju”, istaknula je Sonja Marinković.