27 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Veličanstvena pobjednička akcija Oluja ʹ95.

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, sjećajući se 5. kolovoza 1995. godine kada je u Vojno redarstvenoj akciji Oluja oslobođen grad Knin, središte srpske pobune od početka 90-ih godina.

Ta 1995. godina bila je godina najvećih pobjeda hrvatskoga naroda. Nakon Bljeska uslijedila je Oluja u kojoj su briljantnom vojnom strategijom, sjajnom ratničkom vještinom i neizmjernom motiviranošću hrvatskih vojnika i policajaca pometeni velikosrpski snovi o osvajanju hrvatskih krajeva. Preostali kopneni dio zaposjednutog teritorija, hrvatsko Podunavlje, Hrvatska je odlučila vratiti mirnim putem.

Akcijom Oluja oslobođeno je oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, a kruna je bila oslobađanje Knina. Akcija je počela na jučerašnji dan, 4. kolovoza, u 5 sati. Do večeri oslobođen je Sveti Rok i hrvatske snage našle su se nadomak Knina, koji je u okruženju kao i više gradova na okupiranim područjima.

Sljedećega dana, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Trenutak kad prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, okružen suradnicima, ljubi hrvatsku zastavu, ostao je u sjećanju mnogih građana. Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Trećega dana, 6. kolovoza, oslobođeni su Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenica, Slunj, Plitvice… Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Sušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena. Nažalost, ne bez žrtava. Poginulo je 240, a ranjeno je 1100 pripadnika hrvatskih snaga.

Olujom je tzv. Krajina nestala je s lica zemlje, a ova uspješna akcija hrvatskih snaga bila je prekretnica u događajima na prostoru bivše države i početak kraja agresorske velikosrpske politike.

Akcija Oluja, posebice trenutak ulaska hrvatskih vojnih snaga u Knin, jedan su od najvažnijih datuma novije, a može se reći i cjelokupne hrvatske povijesti. Nacionalni ponos i zajedništvo toga su kolovoza 1995. godine bili na vrhuncu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno