Ministarstvo poljoprivrede otkupljuje i donira mliječne proizvode temeljem Odluke o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći malim mljekarama s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Do danas mjeru su koristile tri mljekare, koje otkupljuju mlijeko od oko 400 proizvođača mlijeka, a podijeljeno je oko 80 tona mliječnih proizvoda potrebitima.

Proizvodi su podijeljeni na 54 registrirana posrednika u doniranju hrane koji pružaju usluge socijalne samoposluge, pučke kuhinje te općenito podjele hrane osobama u potrebi, a među njima i Udruzi hrvatskih brojnih obitelji 8+ u Vinkovcima, Gradskom društvu Crvenog križa Županja i Humanitarnoj udruzi Duga Vukovar.

Kroz specifične mjere za naše sektore trudili smo se ponuditi cjelovitu podršku u ovim izvanrednim okolnostima uzrokovanima pandemijom COVID-19. Ukupna vrijednost ove izvanredne mjere pomoći malim mljekarima je 2,5 milijuna kuna, ali ima i višestruki učinak. Na ovaj način pomaže se malim mljekarama u prodaji nastalih viškova kako bi iste mogle kontinuirano nastaviti s proizvodnjom, proizvođači mlijeka nastavljaju plasirati proizvedeno mlijeko u mljekare, a visokokvalitetnu domaću hranu dobivaju oni kojima je najpotrebnija”, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Prihvatljivi korisnici mjere su male mljekare, koje otkupljuju do 14 milijuna litara godišnje, za sada je evidentirano 30 malih mljekara, koje mogu koristiti mjeru te otkupljuju mlijeko od oko 900 primarnih proizvođača mlijeka, odnosno farmera. Mjera će se primjenjivati sve dok ne prestanu izvanredne okolnosti uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19, a koje direktno utječu na probleme u poslovanju malih mljekara.

“Ovom prilikom dobili smo 1.000 komada vrhnja, 500 kilograma sira i 500 litara jogurta i sve smo razdijelili u preko 50 naših obitelji. Svi su bili oduševljeni i presretni i to nam je najveća nagrada. Zahvalio bi ovim putem ministarstvu na ovakvom potezu, koji je uistinu hvalevrijedan“, priča nam Antun Trbuk, predsjednik Udruge hrvatskih brojnih obitelji 8+.

Ova udruga osnovana je na inicijativu danas pokojnog svećenika iz Slavonskog Broda Marka Majstorovića i upravo Antuna Trbuka, u kolovozu 1999. godine. Registrirana je na razini cijele Hrvatske, ali zbog skromnih financijskih mogućnosti nisu mogli djelovati na području cijele države već su se orijentirali na Slavoniju, odakle je i većina obitelji s osam i više djece koje su u Udruzi. Udruga je osnovana s ciljem da se brojne obitelji povežu, razmjenjuju iskustva, potpomažu se i zajedno nastupaju prema državnim institucijama kako bi ih pridobile za donošenja i provođenja zakona u demografskom oporavku.

“Naši članovi dolaze iz svih dijelova Slavonije, većinom su to socijalno ugrožene obitelji koje ne mogu podmiriti sve potrebe za svoju obitelj i zbog toga im je potrebna pomoć. Naša najbrojnija obitelj je obitelj Ružice i Josipa Vukašinovića iz Velike, koji imaju 16 djece. Djelovanje udruge je poglavito podjela humanitarne pomoći koju dobivamo iz Njemačke, u čemu nam pomaže naša velika zagovarateljica Jadranka Cigelj, koja koordinira humanitarnu pomoć za našu udrugu i predsjednica je Međunarodnog društva za promicanje ljudskih prava Cro Igfm. Najpotrebnija nam je hrana, ali nemamo lobi koji bi nas podupirao u velikim tvrtkama tako da hranu možemo samo sanjati. Pomoć dobivamo uglavnom iz Njemačke, a povremeno pomogne Carina robom koju su oduzeli”, objašnjava Trbuk.