U Vladu ulazi čak šest novih ljudi, uključujući i zamjenu za ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, rezultat je to velike rekonstrukcije Vlade, koju je jučer potvrdio i premijer Andrej Plenković.

Podsjetimo, prošli tjedan prvi je podnio ostavku ministar uprave Lovro Kuščević, a u ponedjeljak mu se pridružio i ministar državne imovine Goran Marić. Jučer je riješen i ostatak kadrovske križaljke, smijenjeni su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, i Nada Murganić ministrica socijalne skrbi i demografije. Marko Pavić više neće biti ministar rada nego preuzima resor EU fondova, koji je vodila Gabrijela Žalac.

Novi potpredsjednici Vlade bit će ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar financija Zdravko Marić. “Gordan Grlić Radman novi je ministar vanjskih poslova, nova ministrica poljoprivrede je Marija Vučković, novi ministar rada i mirovinskog sustava je Josip Aladrović. Već ste prošlog tjedan čuli da će Ivan Malenica postati novi ministar uprave, a smatram da će sa iskustvom kojeg ima kvalitetno obavljati ovu dužnost. Nova ministrica za demografiju je Vesna Bedeković, koja ima zavidno političko iskustvo i kvalitetno će preuzeti poslove koji se odnose na socijalnu politiku. Novi ministar postaje i Mario Banožić i bit će ministar državne imovine”, objasnio je premijer Plenković.

Danas će Vlada imenovati i troje državnih tajnika, Nikolina Brnjac postat će nova državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova i bit će zadužena za EU politiku, Sanja Putica postat će državna tajnica u ministarstvu znanosti i obrazovanja, a novi državni tajnik u ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je Josip Bilaver.

“Od svih ministara i ministrica očekujem maksimalan angažman u ispunjavanju ciljeva i programa. Pred nama je još dosta rada. Cilj ove rekonstrukcije je da neopterećeni krenemo realizirati ciljeve za dobrobit društva i naših građana”, poručio je premijer Andrej Plenković. Za Vinkovce je najzanimljivija informacija da je nakon jučerašnje rekonstrukcije Vlade položaj ministrice izgubila dosadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Vinkovčanka Gabrijela Žalac.

No, niti rekonstruirana Vlada neće proći bez Vinkovčana jer je na položaj ministra državne imovine imenovan Mario Banožić, dosadašnji pročelnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nekadašnji pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Mario Banožić rođen je 10. ožujka 1979. u Vinkovcima, a diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku smjer marketing-management. U poduzeću Santini zaposlio se 2003. kao komercijalist za uvoz i izvoz, a godinu dana kasnije zapošljava se i kao generalni direktor u tvrtki Son-Ugo-Cor. Obnašao je i dužnost voditelja odsjeka za turizam Vukovarsko-srijemske županije, a bio je i asistent na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Predsjednik je udruge Cromar – Hrvatske udruge za marketing, član je Izvršnog odbora Lovačkog društva Sloga Vinkovci, te je član Lovačkog društva Vinkovci. Član je i Središnjeg odbora stranke i Središnjeg odbora Akademske zajednice HDZ-a “dr. Ante Starčević”. Oženjen je i otac troje djece.