21 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.

Velika zmija (1967.)

Više od autora

- vl promo-


‘Chingachgook: Velika zmija’, je istočnonjemački igrani film temeljen na politički prihvatljivom romanu ‘Lovac na jelene’ Jamesa Fenimorea Coopera, u biti je politički korektan, odnosno, da budemo precizniji, balansiran, kao što je to slučaj i s ostalim najboljim crvenim vesternima. Radnja se odvija u doba otkrivanja (čitaj: osvajanja) Divljeg zapada, a prikazuje crvenokošce u borbi protiv osvajača s drugog kontinenta. U tom smislu, lokalni bijelci nisu tako loši momci, a domoroci su još uvijek ponosni, neiskvareni ljudi u neiskvarenoj zemlji. Nevini su, ali ne i naivni. Pate od engleske i francuske ruke, ali i od međuplemenskih sukoba.

Redatelj Richard Groschopp dramatično naglašava da preživljavanje u borbi protiv nadmoćnijeg neprijatelja zahtijeva čvrsto jedinstvo i sposobnost koordiniranog djelovanja. U stvari, na ovaj se film može gledati kao na manifest Istočnog bloka o nužnosti formiranja bloka. Gojko Mitić, atleta s juga Srbije, u filmu oduševljava svojom svježinom, elegancijom i glasovnim sposobnostima, prodirući u snove kako mladih dama spremnih za brak, tako i momaka suočenih s pitanjem, ‘Quo vadis?’

Film je režirao Richard Groschopp koji je karijeru započeo kao pekar, a filmove je radio u slobodno vrijeme. No uskoro se prebacio na kinematografiju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata snimao je obrazovne filmove za marince. Nakon rata bio je jedan od prvi filmaša u istočnonjemačkom državnom studiju DEFA. Godine 1967. postigao je svoj prvi zapaženi uspjeh upravo s ovim filmom ‘Chingachgook: Velika zmija’.

U glavnim se ulogama pojavljuje Gojko Mitić, Rolf Römer, Lilo Grahn, Helmut Schreiber i drugi.

Originalni naslov: Chingachgook: die grosse Schlange

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno