Kontaktirajte nas

Aktualno

Veliki broj hodočasnika i u slavonskim svetištima

Objavljeno

-

Katolici diljem svijeta 15. kolovoza tradicionalno obilježavaju blagdan Velike Gospe ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Blagdan Velike Gospe ujedno je i državni blagdan, a i ove godine mnoštvo vjernika hodočasti u više od 20 marijanskih svetišta.

Vjerski turizam u Hrvatskoj bilježi dobre rezultate te ima veliki potencijal za rast i razvoj, a svake godine se u marijanskim svetištima očekuje oko pola milijuna posjetitelja. Veliki broj ljudi, povodom blagdana Velike Gospe, očekuje se i u najpoznatijim slavonskim svetištima: Svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke u Gunji, Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu i Svetištu Gospe na Vodici u Ilači.

Svetište u Šumanovcima kod Gunje najstarije je svetište na području županije i svake godine bilježi tisuće hodočasnika koji tu hodočaste već 645 godina. U sklopu svetkovine Velike Gospe, do 13. kolovoza trajala je trodnevnica, a dan poslije je održana sveta ispovijed, pobožnost križnog puta i svečana sveta misa te euharistijsko klanjanje i misa bdjenja. Danas će biti održana misna slavlja i marijanske pobožnosti pola sata prije svake mise te procesija s upaljenim svijećama do kapelice i bunara u šumi.

Svetište u Aljmašu najznačajnije je marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u koje hodočasti najveći broj vjernika i turista u Slavoniji – čak i do 100 tisuća godišnje. Aljmašku crkvu rušili su u više navrata, a 2007. godine dovršena je izgradnja novog svetišta. Trodnevnica povodom Velike Gospe započela je u subotu 11. kolovoza i vodio ju je Fra Ivan Matić. Kroz tri dana misno slavlje bilo je u 18 sati, a od 17 sati prilika za svetu ispovijed. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje, s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje.

Najveći broj Vinkovčana hodočasti u Ilaču, svetište koje često zovu i hrvatski Lourdes. Glavno proštenište je na Veliku Gospu, dok mnogi namjernici dolaze na “Gospinu vodicu” i preko cijele godine. Proslava svetkovine Velike Gospe započinje misnim slavljem, a jučer je u svetište pristigao znatan broj hodočasnika iz mnogih dijelova Slavonije i Baranje, koji su uz marijanske pobožnosti imali priliku za ispovijed. Hodočasnički program započinje misom, nakon koje slijedi procesija s kipom Majke Božje Ilačke i svijećama te Misa bdjenja.

Aktualno

Osobni rezultati za plivača VPK-a na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    324 pregleda

Na Prvenstvu Hrvatske koje je danas završeno nastupio je i jedini Vinkovčanin član Vinkovačkog plivačkog kluba Marko Polešćuk. Plivao je u drugom dijelu 100 m slobodno s vremenom od 1:01:41, a u trećem dijelu i 100 m leđno koje je otplivao za 1:14:23. Isplivanim rezultatima ostvario je osobne rekorde, a trener Josip Gajčević oduševljen je njegovim nastupom i uspjehom perspektivnog Marka Polešćuka. Naporan trud i rad isplatio se i treneru i samom plivaču, ističu u Vinkovačkom plivačkom klubu, a cijeli klub je ponosan na ove dobre rezultate. Ovo je veliki poticaj ostalim plivačicama i plivačima da slijede put i primjer mladog Marka.

Nastavi čitati

Aktualno

Prva projekcija filma u projektu Kino pod zvijezdama

Objavljeno

-

Napisao/la

    394 pregleda

Pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca u organizaciji Kulturnog centra Vinkovci danas je u lapidariju vinkovačkog muzeja započelo Kino pod zvijezdama. Kino projekcije filmova bit će svake subote do 14. kolovoza.

„U razgovoru sa Slavenom Nuhanovićem i Samirom Ragužem iz umjetničke organizacije Asser Savus iznjedrilo se puno ideja. Ovo je prva od tih ideja koje ćemo realizirati, a treba reći kako su oni suorganizatori ovog projekta”, rekao je predsjednik Kulturno centra Vinkovci Darko Domaćinović.

Danas gledatelji uživaju u filmu Put kući jednog psa (A dog’s way home), a program počinje svake subote u 21 sat. Projekcije filmova održavaju se na filmskom platnu veličine 7×4 metra što je dovoljno veliko za ugodno gledanje filmova.

„Ovim putem pozivam sve koji su slobodni i imaju vremena da dođu u lapidarij gradskog muzeja i u subotama koje nam dolaze”, poručio je Domaćinović. Svi oni koji žele doći i uživati u gledanju filmova pod zvijezdama ne moraju se prijavljivati, postavljano je nešto malo manje od 100 sjedećih mjesta što će biti dovoljno za početak, a ako se pokaže da treba još sjedećih mjesta, postupat će se po epidemiološkim mjerama o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Nastavi čitati

Aktualno

Projekt poboljšanja kvalitete života svih mještana

Objavljeno

-

Napisao/la

    672 pregleda

U Općini Privlaka trenutno je u tijeku postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za projekt izgradnje narodne knjižnice i čitaonice, odnosno višenamjenske zgrade koja će svojom izgradnjom pružiti adekvatan i pristojan prostor za sve udruge i njihove potrebe s područja Općine Privlaka, dok će izgrađena dvorana omogućiti ostala okupljanja mještana.

Zgrada će se graditi na mjestu današnjih zgrada starih škola u Ulici bana Josipa Šokčevića, nasuprot nove crkve svetog Martina biskupa. Ovaj projekt je od velikog značaja za Općinu Privlaka i poboljšanje kvalitete života svih mještana Privlake. Vrijednost ovog projekta je preko 7.000.000,00 kuna, u čiju vrijednost, osim izgradnje, ulazi i opremanje nove zgrade.

Općina Privlaka je u ovom trenutku osigurala tri izvora financiranja, dva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te jedan od Ministarstva kulture, koji su prepoznali kvalitetu i vrijednost navedenog projekta. Također, ova općina je u svom proračunu za 2021. godinu osigurala dio sredstava za realizaciju ovog projekta za koji se očekuje da će se već ove godine, nakon provedenog postupka javne nabave, sklopiti Ugovor o izvođenju radova.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

Osobni rezultati za plivača VPK-a na Prvenstvu Hrvatske

Na Prvenstvu Hrvatske koje je danas završeno nastupio je i jedini Vinkovčanin član Vinkovačkog plivačkog kluba Marko Polešćuk. Plivao je...

Aktualnoprije 7 sati

Prva projekcija filma u projektu Kino pod zvijezdama

Pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca u organizaciji Kulturnog centra Vinkovci danas je u lapidariju vinkovačkog muzeja započelo Kino pod zvijezdama. Kino...

Aktualnoprije 10 sati

Projekt poboljšanja kvalitete života svih mještana

U Općini Privlaka trenutno je u tijeku postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za projekt izgradnje narodne knjižnice i čitaonice,...

Aktualnoprije 12 sati

Ante Brkić odličnim izvedbama u Rusiji došao nadomak najboljih 100 igrača svijeta

Nažalost Ante Brkić nije uspio prirediti novu senzaciju. Remi u drugoj partiji bio je dovoljan Armencu Martirosyanu za plasman u...

Aktualnoprije 13 sati

Zaštitna ograda na relaciji Rokovci-Vinkovci

Do konca mjeseca na sjednici Upravnog vijeća bit će razmotreno polugodišnje izvršenje plana za 2021. godinu, budući da je u...

Aktualnoprije 14 sati

Hrvatska bilježi 191 novozaraženu osobu

Nacionalni stožer Civilne zaštite RH izvijestio je o  191 novom slučaju zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je...

Aktualnoprije 15 sati

Udaran turistički vikend, na Lučkom rampa pala na aute

Vrhunac je turističke sezone, a osim po broju dolazaka u našu zemlju, primjetan je i po gužvama na prometnicama. Kada...

Aktualnoprije 16 sati

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Najčitanije