15 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Veliki broj hodočasnika i u slavonskim svetištima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Katolici diljem svijeta 15. kolovoza tradicionalno obilježavaju blagdan Velike Gospe ili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Blagdan Velike Gospe ujedno je i državni blagdan, a i ove godine mnoštvo vjernika hodočasti u više od 20 marijanskih svetišta.

Vjerski turizam u Hrvatskoj bilježi dobre rezultate te ima veliki potencijal za rast i razvoj, a svake godine se u marijanskim svetištima očekuje oko pola milijuna posjetitelja. Veliki broj ljudi, povodom blagdana Velike Gospe, očekuje se i u najpoznatijim slavonskim svetištima: Svetištu Skrovite Gospe Šumanovačke u Gunji, Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu i Svetištu Gospe na Vodici u Ilači.

Svetište u Šumanovcima kod Gunje najstarije je svetište na području županije i svake godine bilježi tisuće hodočasnika koji tu hodočaste već 645 godina. U sklopu svetkovine Velike Gospe, do 13. kolovoza trajala je trodnevnica, a dan poslije je održana sveta ispovijed, pobožnost križnog puta i svečana sveta misa te euharistijsko klanjanje i misa bdjenja. Danas će biti održana misna slavlja i marijanske pobožnosti pola sata prije svake mise te procesija s upaljenim svijećama do kapelice i bunara u šumi.


Svetište u Aljmašu najznačajnije je marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji u koje hodočasti najveći broj vjernika i turista u Slavoniji – čak i do 100 tisuća godišnje. Aljmašku crkvu rušili su u više navrata, a 2007. godine dovršena je izgradnja novog svetišta. Trodnevnica povodom Velike Gospe započela je u subotu 11. kolovoza i vodio ju je Fra Ivan Matić. Kroz tri dana misno slavlje bilo je u 18 sati, a od 17 sati prilika za svetu ispovijed. Nakon mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje, s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje.

Najveći broj Vinkovčana hodočasti u Ilaču, svetište koje često zovu i hrvatski Lourdes. Glavno proštenište je na Veliku Gospu, dok mnogi namjernici dolaze na “Gospinu vodicu” i preko cijele godine. Proslava svetkovine Velike Gospe započinje misnim slavljem, a jučer je u svetište pristigao znatan broj hodočasnika iz mnogih dijelova Slavonije i Baranje, koji su uz marijanske pobožnosti imali priliku za ispovijed. Hodočasnički program započinje misom, nakon koje slijedi procesija s kipom Majke Božje Ilačke i svijećama te Misa bdjenja.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno