10 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Veliki Lebowski (The Big Lebowski, 1998.)

Više od autora

- vl promo-

fkf_veliki-lebowski_the-big-leboski_1998_ST

U vrijeme Zaljevskog rata u Los Angelesu živi zgubidan Jeff Lebowski (J. Bridges), strastveni zaljubljenik u kuglanje, ispijanje piva i pušenje trave, koji sebe oslovljava imenom Dude. Jedne mu večeri u stan banu dvojica provalnika tražeći da im vrati novac koji je njegova supruga potrošila. Kad im objasni da nema suprugu, provalnici mu uriniraju po omiljenom sagu i odu. Shvativši da su provalnici ustvari tražili Jeffreya Lebowskog (D. Huddleston), hendikepiranog bogataša koji uistinu ima rastrošnu suprugu, Dude odluči od njega tražiti novi tepih. Lebowski mrzi besposličare, pa istjera Dudea iz kuće. Uskoro, Lebowski ipak pozove Dudea i objasni mu da mu je supruga oteta. Sada moli Dudea da preda otkupninu otmičarima. Dude nerado pristane. U tome mu se pridruži prijatelj Walter (John Goodman) koji predloži da otmičarima predaju lažnu torbu. Zadržavši milijun dolara za sebe, momci odu na kuglanje. No, kad izađu iz kuglane, spoznaju da im je auto, zajedno s novcem, ukraden…

fkf_veliki-lebowski_the-big-leboski_1998_poster‘Veliki Lebowski’ (Big Lebowski, 1998.), još jedan manifest pomaknutog filmskog stvaralaštva braće Coen (Krvavo jednostavno, Millerovo raskrižje, Čovjek kojeg nije bilo), perjanica američkog nezavisnog filma (koje se u posljednje vrijeme ipak okreću mainstreamu), nastao je dvije godine nakon filma ‘Fargo’, njihovog neospornog remek-djela koje je dobilo status kultnog klasika, oduševilo publiku i kritiku i, naravno, trijumfiralo na dodjelama nagrada diljem svijeta. No činjenica da je ‘Veliki Lebowski’ uslijedio nakon ‘Farga’ ne znači da je riječ o sličnim filmovima. Oba su filma pod utjecajem ostavštine obožavanog film noira, no dok ‘Fargo’ karakterizira pravocrtna priča, radnja ‘Velikog Lebowskog’ istodobno teče u više različitih smjerova i mozaične je strukture.

‘Veliki Lebowski’ sastavljen je od izvanredno osmišljenih, većinom smiješnih vinjeta koje, prikazujući najšareniju moguću paletu likova, daju živopisan, ironiziran i savršeno inteligentan presjek određenih segmenata američkog društva. Kao i u većini ostalih filmova, Joel Coen je ovdje potpisan kao redatelj, Ethan kao producent, a obojica kao scenaristi (za montažu su također obojica zaslužni, ali pod uobičajenim zajedničkim pseudonimom Roderick Jaynes). U svim aspektima produkcije braća podjednako sudjeluju, a krajnji rezultat uvijek nosi jasan potpis njihovih združenih, izrazito kompatibilnih, autorskih vizija.


Izvrsno režiran i snimljen kamerom njihovog stalnog suradnika Rogera Deakinsa, ‘Veliki Lebowski’ oduševljava i fantastičnom slikom. Za portretiranje osebujnih likova angažirani su pripadnici kreme američkog glumišta, a uz vrhunske nastupe Jeff Bridgesa, Johna Goodmana, Steve Buscemija i Julianne Moore, najviše pohvala zaslužuju neponovljive epizode Johna Turturra i Philip Seymoura Hoffmana.

Film je bio nominiran za Zlatnog medvjeda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, za Screen International nagradu na dodjeli Europskih filmskih nagrada te za nagradu Golden Satellite u tri kategorije (glavni glumac – Bridges, sporedni glumac – Goodman, sporedna glumica – Moore). Osvojio je nagradu Golden Aries Ruskog udruženja filmskih kritičara kao najbolji strani film.

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno