22 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Veliki povratnički koncert Tram 11 u studenom

Više od autora

- vl promo-

Tram 11 (studeni, koncert) [St]

Najvažnija hrvatska hip hop grupa, pioniri žanra i bend koji je svojim djelovanjem postavio temelje kompletne scene, duo Tram 11, održat će svoj prvi, i zasad jedini, koncert nakon 14 godina pauze, 11. studenog u zagrebačkom Domu sportova.

Rijetki su bendovi za koje se s punim pravom može reći da su u nečemu bili prvi. I dok je hip hop na ovim prostorima dotad bilježio tek stidljive pokušaje godine se službeno mogu početi brojati od 1997., izlaskom kultne kompilacije ‘Blackout Project: Project Impossible’ na kojoj su se Tram 11 predstavili bombom ‘Hrvatski velikani’. Ono što je ‘Rapper’s Delight’ bio na globalnom planu za hip hop to su ‘Velikani’, dakako kao puno ozbiljnija pjesma, bili za hrvatsku glazbenu scenu. Ulica je opet progovorila, glasom kakav dotad nije imala, a glasnici su već u prvoj strofi rekli ‘Pos’o je pos’o, a hip hop je okupacija’ i jasno saželi kamo vode cijelu generaciju. Ključ je, jasno, bio i u tome da nisu bili sami. Uspjeh Targeta i Wooa uspjeh je scene na kojoj su izrastali i dokazivali se talentirani MC-i, producenti i DJ-i poput Kooladea, Dasha i Dooksa, El Bahatteeja, Bolesne Braće, Stupnija, Renmena, Prve petorke, Nereda, Stoke, Frxa i Phat Phillieja.

Kao što su ‘Hrvatski velikani’ bili prva velika domaća rap pjesma tako je ‘Čovječe, ne ljuti se’ bio još veći prvi domaći rap album, nakrcan klasicima poput ‘Pad sistema’, ‘Kaj ima lima?’, ‘Malu na stranu’ ili ‘Pismo 1’ i ‘Pismo 2’. Mladi gospar Target i General Woo već tad su ozbiljno krojili povijest, mada im to vjerojatno nije bilo niti na kraj pameti. Možda i zbog toga je njihova prva dionica završena brzo, nakon svega dva puna albuma (‘Čovječe…’ i ‘Vrućina gradskog asfalta’ s velikim hitovima ‘Samo kod nas’, ‘Prvo i osnovno’, ‘I malu i staru’) i jedne kompilacije (‘Tajna crne kutije’), pa većina tih pjesama nikad nije došla do velike pozornice, niti se bendu odalo priznanje za ogroman utjecaj kojeg su činili na tadašnje klince, ali i mnoge nakon njih.


S povijesnim odmakom od čak 14 godina Tram 11 su i dalje naš najveći i najvažniji hip hop bend, a 1 i 1 i dalje nisu 2 već 11. Tog 11. studenog, na Tram 11 dan, Target i Woo stat će na scenu Doma sportova na njihov prvi nastup nakon predugačke pauze. Još uvijek lome mikrofone, još uvijek rokaju, snimaju, glavom klimaju i u načelu su guba.

Ulaznice su u prodaji od srijede, 5. travnja. Cijena im u pretprodaji iznosi 80 kn, a na dan koncerta 100 kn.

TRAM 11: HRVATSKI VELIKANI [1997]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno