Nedjeljom Cvjetnicom danas započinje Sveti ili Veliki tjedan. Kako se u ovoj izvanrednoj situaciji uslijed epidemije koronavirusa što bolje pripraviti za nadolazeći Uskrs poručuje prečasni Stjepan Krekman, dekan vinkovačkog dekanata i župnik župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja Ivankovo.
Situacija u kojoj se nalazimo neobična je i nesvakidašnja u svakom pogledu pa tako i na crkvenome području, ističe preč. Stjepan Krekman. Crkve su zatvorene za zajedničko služenje svete mise i sada ljudi stvarno osjećaju i znaju što znači sveta misa, posebno oni koji su redovni na misi i koji osjećaju veliki gubitak jer milost Božja je prisutna, ali nije u onom obilju koje se dobiva sudjelovanjem u svetoj misi.
“Dragi vjernici, braćo i sestre, pred nama je vrijeme velikih dana, Veliki tjedan koji nas poziva na izuzetnu skrušenost. Cijela korizma nas na to potiče, ali je ovo posebno vrijeme. Postavljamo si pitanje mi svećenici, a i vjernici, kakav će nam biti ovaj Uskrs. Bit će onakav kakav mora biti u ovoj situaciji, a to je da ćemo ga provesti u svojoj obitelji ne izlazeći van i sasvim drugačije ćemo se osjećati nego inače. Zato bih kao svećenik poručio da ovih dana, počevši od nedjelje Cvjetnice, pročitamo po dio Svetoga pisma, koji će nas uvesti u ovo razdoblje sve do Uskrsa. Provest ćemo ga izvan crkvi, ali mi smo živa Crkva, koja je uvijek zajednica u kojoj smo povezani jedni s drugima i preko molitve i preko čitanja Svetoga pisma”, ističe preč. Stjepan Krekman.
Za nedjelju Cvjetnicu preporuča pročitati sv. Mateja, 26. poglavlje, od 14. do 66. retka i kroz taj dio Muke koji opisuje Matej udubiti se u ono što je proživio Isus. “Neću reći da mi danas to proživljavamo, ali osjećamo jednu nelagodu što nismo potpuno povezani odnosno ne susrećemo se s ljudima, a kada nekoga i vidimo ne možemo mu prići, pružiti ruku”, ističe preč. Krekman.
Za Veliki četvrtak preporuča sv. Ivana, 13. poglavlje, od 1. do 15. retka gdje se govori o Večeri Gospodnjoj, za Veliki petak 18. i 19. poglavlje sv. Ivana, Muku Gospodnju, a za Veliku subotu 28. poglavlje sv. Mateja od 1. do 10. retka gdje govori o Uskrsnuću, o onome što će biti. Na sam Uskrs preporučeno je pročitati sv. Ivana 20. poglavlje od 1. do 9. retka.
“Treba sve to pročitati i malo o tome razmisliti i u tome će nam nekako proći i ovo vrijeme, teže nego inače jer neće biti ni one radosti okupljanja rodbine, radosti zajedništva, posebice na drugi dan Uskrsa, i to je veliko siromaštvo koje ćemo doživjeti. I mi svećenici pitamo se kako ćemo proći ovo vrijeme pred Uskrs i sve to doživjeti sami i osjećajući da nam, uz ono što dobivamo, velike milosti od Gospodina, manjka ona uzvratna ljubav naših vjernika, koji nam daju snagu. Ipak, ne smijemo biti pesimisti nego vidjeti što izvući iz ovoga, što bolje, što plemenitije, što više, da budemo sutra više ljudi, više povezani, s manje zlobe, s manje odstojanja jednih od drugih jer nekako se čini od Domovinskog rata do sada, da smo bili dosta udaljeni što nije bilo dobro. Ali, evo, ovo je vrijeme da nas pouči kako ćemo biti bolji, plemenitiji i imati više osjećaja i ljubavi jedni za druge”, ističe preč. Stjepan Krekman.
A u ovo vrijeme potpunoga predanja u Velikome tjednu, napominje, itekako aktivna trebala bi biti obiteljska molitva. “Da se potpuno predajemo u određeno vrijeme Gospodinu kroz tu molitvu, a i kroz naš rad i trud, koji će, na žalost, kod mnogih nestati u ovom vremenu jer mnogi će, čini se, ostati bez posla i bit će vrlo teško, ali, ako idemo s Gospodinom, ako idemo s Bogom, moći ćemo ustrajati do kraja”, ističe preč. Stjepan Krekman i poručuje:
“Svima želim obilje Božjeg blagoslova, jer bez toga nam ništa ne vrijedi u životu, uz zdravlje, sreću, veselje, radost i da se ove situacije riješimo što prije. Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs i neka nas ovo nauči strpljenju, ljubavi, darivanju i potpunom predanju u zajednici u kojoj živimo, bračnom drugu, roditeljima, djeci, da svima posvetimo malo više vremena, da više vremena posvetimo sebi kroz molitvu i da kroz jednu radost i sreću osjetimo povezanost jedni s drugima i s Gospodinom”.