11 C
Vinkovci
Srijeda, 28. veljače 2024.

Veliko priznanje projektu Made in Danube

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

U suradnji Hrvatske zajednice županija s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, organiziran je natječaj za “Izbor za najbolji EU projekt” s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata. Projekte su prijavljivale županije i županijske razvojne agencije, u kojima su sudjelovale kao nositelj ili partner projekta, a mogle su se prijaviti i predstaviti s projektima koji su provedeni i/ili završeni u 2018. i 2019. godini. Peteročlani žiri odlučio je o pobjednicima u četiri kategorije, doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, prekograničnoj suradnji, znanosti i inovacijama te poduzetništvu, a posebna se nagrada dodjeljivala u kategoriji glasova čitatelja Jutarnjeg lista.

Tako je Vukovarsko-srijemska županija u “Izboru za najbolji EU projekt” bila nominirana u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama, gdje se predstavila s projektom “Made in Danube – Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti” i osvojila 2. mjesto, dok je 1. mjesto pripalo Virovitičko-podravskoj županiji i projektu “Budi STEMpatičan!” u istoj kategoriji.

Osvojeno 2. mjesto predstavlja priznanje cijelom timu, koji je sudjelovao u pripremi i provedbi projekta vrijednog više od 14 milijuna kuna, a koji obuhvaća 18 partnera iz 10 podunavskih zemalja. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije je nosila ulogu projektnog partnera, a projekt je trajao dvije i pol godine (od 1. siječnja 2017. godine do 30. lipnja 2019. godine). Projekt “Made in Danube” imao je za cilj poboljšati uvjete za suradnju između tvrtki, znanstveno-istraživačkih institucija i javnih tijela u području bio ekonomije, temeljene na inovacijama, kako bi se inovativne ideje transformirale u proizvode i usluge, na način da lokalni znanstveni rezultati budu dostupni na transnacionalnoj razini, kako bi se ostvario dugoročni prijenos znanja, inovacija i tehnologije u dunavskoj regiji.U okviru projekta su izrađena tri lokalna akcijska plana: Lokalni akcijski plan za pametnu poljoprivredu (Slovačka), Lokalni akcijski plan za bioenergiju (Srbija) i Lokalni akcijski plan za održivo šumarstvo (Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatska).

Ostvareno je više od predviđenih 15 inovacijskih partnerstava između tvrtki i znanstveno-istraživačkih instituta i preko 40 sporazuma o suradnji između tvrtki u navedenim sektorima. U kategoriji Najbolji EU projekt prema izboru čitatelja Jutarnjeg lista 1. mjesto je osvojio projekt “Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska”, Sisačko-moslavačke županije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno