Prvi u cijelosti slavonski film, igrani film “Adam” (2019., Produkcija Nova), nominiran je za najbolji igrani film na Barcelona Film Festivalu, festivalu nezavisnog filma.
Režiju filma potpisuje đakovački redatelj Mario Šulina, vlasnik Produkcije Nova, a scenarij vinkovački književnik Franjo Nagulov.
Glumački postav čine glumci Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca, odakle je i Zdravko Šinjori, kojemu je pripala naslovna uloga, te osječke Dramske akademije i osječkog HNK.
Film je sniman na lokacijama u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji .
‘‘Adam‘‘ je priča o pojedincu s ožiljcima koje nosi iz Domovinskog rata, neprilagođenom prema “zakonitostima” okoline, a koja preko te neprilagođenosti nikako ne može prijeći, pa najbolje zna što je dobro za Adama i jednako tajanstvenog dječaka o kojemu se Adam brine.
“Kada živite u maloj sredini, često postoji jedan obrazac normalnog i sve što se tu ne uklapa izloženo je podsmijehu, ogovaranju, zadiranju u privatnost. Otprilike se s tim morao boriti i Adam kojemu je to posebno teško s obzirom na sve druge životne probleme. Film je to protiv predrasuda sredine protiv pojedinca koji ne živi na način koji ona smatra prihvatljivim”, izjavio je Mario Šulina.
Uspjeh filma „Adam“, istaknuo je, pokazuje kako upornost i vjera u vlastite talente uvijek pronađe put do uspjeha. Prema njegovim riječima „Adam“ je dokaz da se uz puno truda, rada, zalaganja te uz jasnu viziju može prenijeti snažna poruka te ostaviti pečat jednog teškog vremena iz naše bliske prošlosti.