Sve je počelo 2016. godine kada je Ines Pest-Mundvajl, 31-godišnja Slovenka, koja već osam godina živi u Vinkovcima, napravila svoj prvi kreativni uradak, bočice za rakiju i čaše za mladence za sestrinu svadbu.

Ona je pravi primjer kako ljubav prema umjetnosti, ali i prema svome gradu, s dozom maštovitosti može dovesti do zanimljivog i poduzetnog života ispunjenog kreativnošću.
Njena najveća vrlina je predanost svome radu, smirenost, visok prag tolerancije te preciznost što joj uvelike olakšava nositi se sa svakodnevnim užurbanim životom s tri djevojčice, ali naglašava kako je sve puno lakše uz muževu pomoć.

“Još od osnovne škole sam jako voljela crtati te isprobavati neke nove tehnike. Jako volim raditi i izrađivati stvari sa svoje dvije ruke, to me nekako smiruje i opušta. Najbolje od svega je što nekad jednostavno zaboravim na vrijeme kada crtam, a to je odlično jer mi se misli maknu od svakodnevnih problema”, objašnjava nam Ines.

Najčešće izrađuje bočice za rakiju za svatove, ukrašava i boce za pozivanje u svatove, čaše za mladence, no tu se nalaze i magneti s logom i imenom grada Vinkovaca, kao i obični privjesci s vašim imenom i slikom. Izrađuje i razne suvenire, magnete za krštenja, pričesti i razne svečane prilike kao što su Valentinovo ili rođendani. “Crtam po platnu akrilnim bojama, crtam ugljenom olovkom, no palim i drvo. Crtam po njemu i izrađujem razne rukotvorine od drveta kao što su satovi i drvene svijećnjake s motivima grada Vinkovaca”, ponovno ističe Ines. Najviše voli iscrtavati bočice za rakiju. S tim je počela ovu svoju kreativnu priču i to joj je nekako najdraže uz paljenje drveta i izrađivanje drvenih predmeta. Materijali s kojima radi su drvo, staklo, glinamol i platno. Kupci dolaze iz raznih zemalja, no kvaliteta njenog rada prenosi se i usmenim putem. “Najviše mi se javljaju na mojoj Facebook stranici, a i pročuje se po svatovima jer se ljudima svidi, pošto je neobično i unikatno. Imala sam kupaca iz cijele Hrvatske, Mađarske i Slovenije i vrlo sam ponosna na to”,komentira Ines te dodaje: “Planova za dalje ima dosta, polako se sve više čuje za moje radove, pa pokušavam svako malo nešto novo napraviti. Želja mi je otkad sam doselila u Vinkovce nešto otvoriti, neku malu trgovinicu sa svim svojim radovima, ali zasad će ostaje na Facebook stranici, Instagramu i kućnoj radinosti. No, nikada ne znaš što budućnost nosi, možda se s vremenom odlučim otvoriti obrt ili nešto”.

Novina u njenoj kreativnosti je crtanje ugljenom olovkom te to usavršava dok se ne sjeti nečeg novog i zanimljivijeg. Sigurni smo kako će joj uskoro nešto novo pasti na pamet jer svima je poznato kako su kreativne duše nemirne i nepredvidive.

“Svima bih poručila da se ne boje biti kreativni, treba probati i pokazati svoj rad. Laganim koracima može se daleko doći. Ja sam krenula od par bočica za sestrine svatove i to se na kraju razvilo u nešto puno veće. Nisam ni očekivala da ću dobivati tako dobre reakcije od svih. Uz pozitivne poticaje iz okoline i sigurnost u sebe, ideje dolaze same”, zaključuje Ines.