9 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Veljača mjesec poklada, u Nuštru neprekidno od 1969.

Više od autora

- vl promo-

Iako je veljača najkraći mjesec u godini, ujedno je i najzabavniji jer je to doba maskenbala i poklade te ujedno i razdoblje prije korizme gdje se u povorkama pomno biraju razne kreativne maske.

Na pokladnu nedjelju 1997. godine ulicama Nuštra prošla je velika povorka veselih klauna, zlih vještica, dobrih vila, mlada i mladoženja, dama i gospode u frakovima, dimnjačara, Ciganki i kotlara, pisale su naše kolege u Vinkovačkom listu. Pokladna je povorka posjetila svoje gostoljubive domaćine u njihovima domovima koje su počastili „onako nuštarski”, kako to godinama čine. Poklade u Nuštru neprekidno se održavaju od 1969. godine, a običaj nisu prekinuli niti ratne 1992. godine. „Članovi Seljačke sloge koji su bili u vojsci i branili Nuštar, nisi zaboravili tu pokladnu nedjelju, 1. ožujka, i onako, kako samo oni znaju, organizirali maškare”, navedeno je u članku.


U Privlaci su, pak, iste godine održani tradicionalni Pokladni dani na kojima su nastupale Dike iz Vinkovaca. Uz bogatu večeru i tombolu, organizatori su pripremili ples srdaca, nakon čega su pokladne dane nastavili biranjem najbolje maske. „Poklade su, poklade su, i ludi su dani” pjeva se u pokladnim povorkama i danas, a sve kako bi se u veljači zabavili, kostimirali, ludovali i uz što luđe i originalnije maske uživali te barem tada zaboravili na sve životne brige.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno