3 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Veterani 3. i 5. gbr. odali počast Josipu Joviću, prvoj žrtvi Domovinskoga rata

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Članovi Udruge veterana 3. gardijske brigade “Kune” i Udruge veterana 5. gardijske brigade “Sokolovi”, danas su nazočili svečanom obilježavanju 28. obljetnice akcije “Plitvice” i pogibije prve žrtve Domovinskog rata, redarstvenika Josipa Jovića.

Akcija oslobađanja Plitvica poznata kao ”Krvavi Uskrs” počela je u ranim jutarnjim satima, a nakon prvih potiskivanja neprijateljskih snaga prema unutrašnjosti parka, Josip Jović je među prvima naišao na neprijateljsku zasjedu te je pogođen snajperskim zločinačkim hicem. Svoj život za Domovinu položio je s nepune 22 godine.

Kako stoji u knjizi ”Policija u Domovinskom ratu 1990.-1991.” u izdanju MUP-a RH, 25. ožujka 1991. održan je miting na Plitvičkim jezerima. Zahtjevi pobunjenika nalagali su da Nacionalni park ostane u sklopu SAO Krajine. Dan kasnije, donesena je nezakonita odluka o smjeni rukovodstva NP Plitvička jezera nakon čega su Srbi počeli protjerivati radnike. Iz Knina je stiglo pedesetak policajaca pod vodstvom Milana Martića kako bi spriječili štrajk radnika. Nasilno se ušlo u Upravu nacionalnog parka, bačen je eksploziv na privatnu kuću, dignute su zastave SAO Krajine i Jugoslavije na Koranskom mostu. Tadašnji predsjednik Franjo Tuđman donio je odluku da Antiteroristička jedinica ”Lučko” zauzme Koranski most kako bi hrvatske snage mogle ući u Plitvice. Dan poslije, Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH ”Raktije” uključila se u akciju s ciljem spajanja područja od Koranskog mosta do hotela ”Jezero”.

U jutarnjim satima 31. ožujka, napadnuta je kolona hrvatskih vozila. Akcija je rezultirala uhićivanjem 29 ekstremista, među kojima su bili Goran Hadžić i Borivoje Savić.

Josip Jović posthumno je dobio čin bojnika, a odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom, Spomenicom Domovinskog rata, Spomen značkom I. gardijske brigade Tigrovi, Spomenicom prvog poginulog hrvatskog redarstvenika MUP-a u Domovinskom ratu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno