26 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

VIDEO TJEDNA: Vozač (2017.)

Više od autora

- vl promo-

Baby je mladi i talentirani vozač automobila koji se oslanja se na ritam glazbe koju non-stop sluša kako bi bio najbolji u onome što radi. Međutim, kada upozna djevojku svojih snova, Baby u novom poznanstvu vidi priliku za bijeg od kriminala. Ipak, nakon što ga mafijaš prisili da radi za njega, Baby se mora suočiti sa stvarnošću – pljačkom unaprijed osuđenom na propast koja će zaprijetiti njegovom životu, ljubavi i slobodi.

Redatelj Edgar Wright rođen je 1974. godine u Pooleu u Velikoj Britanija. Još kao tinejdžer snimio je nekoliko amaterskih filmova, a u svojoj 20. godini snima dugometražni igrani prvijenac, niskobudžetni film ‘A Fistful Of Fingers’. Rad za televiziju, a naročito angažman na mjestu redatelja kultne serije ‘Spaced’ (1999-2001), na kojoj je surađivao sa Simonom Peggom i Jessicom Stevenson, predstavljao je prekretnicu u njegovoj karijeri. Postaje poznat kao autor filmske trilogije ‘Three Floavors Corentto’, koja je uključivala filmove ‘Shaun Of The Dead’, ‘Hoz Fuzz’ i ‘The World’s End’, na kojima se poigrao s konvencijama različitih filmskih žanrova. Podjednako subverzivni su i njegov kratki film ‘Don’t’, koji je uključen u filmski projekt ‘Grindhouse’ Quentina Tarantina i Roberta Rodrigueza, i njegova filmska adaptacija stripa ‘Scott Pilgrim VS. The World’.

Wrightov je film vrlo dobar i zbog scenarija koji ne robuje konvencijama. Tako se pojedini likovi pojavljuju da bi potom nestali kao da ih ne bi bilo, isto kao što nestanak nekih drugih dolazi u eksplozijama iznenadnog i prilično eksplicitnog nasilja, zahvaljujući ‘Baby Driver’ dobiva mračnu, naturalističku notu toliko različitu od bajkovitosti s kojom je prikazan njegov protagonist. Međutim, najbolji primjer Wrightove kreativnosti je izuzetno domišljata i efektna ideja s kojom se omogućilo da u filmu ‘cool’ soundtrack, kojeg čine brojni pop hitovi iz posljednjih pola stoljeća, služi ne samo kao glazbena podloga, nego čini i integralni i potpuno uvjerljivi dio radnje.

Doduše, na kraju dolazi do robovanja akcijskim klišejima, prije svega u sceni apokaliptičkog završnog obračuna koja podsjeća na horore 1980-ih. Završnica, u kojoj se nastoji isforsirati najbolji mogući ‘happy end’, će nekim gledateljima izgledati previše zašećereno. Drugima će, s druge strane, predstavljati puni pogodak, odnosno podsjetiti ih da nekad to mogu očekivati i u stvarnom životu. Ili barem u kontekstu hollywoodskih filmaša koji nastoje iskazati svoju kreativnost.

U glavnim se ulogama pojavljuju Ansel Elgort, Kevin Spacey, Jamie Foxx, Jon Bernthal, Jon Hamm, Eiza González, Lily James, Michael Howard, Sky Ferreira i drugi.

Originalni naslov: Baby Driver, 2017.

Video distribucija: Menart, 2018.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno