Nakon što mu je u studenom 2017. godine riječki sud izrekao kaznu od dvije godine zatvora, Huanito Luksetić (41) iz Bregi kod Matulja, sada doista mora u zatvor budući da je drugostupanjski sud potvrdio ovu presudu. Huanito Luksetić na dvije godine bezuvjetnog zatvora osuđen je jer je kao oboljeli od multiple skleroze kanabisovo ulje koristio za liječenje, a uzgoju konoplje i uzimanju kanabisova ulja, kako je naglašavao u sudskom postupku, prišao je kad je već sve probao u liječenju, uključujući i konvencionalnu medicinu i nekonvencionalne metode. Unatoč tome osuđen je uz obrazloženje kako je u svrhu liječenja mogao uzgajati i manje količine konoplje i od nje dobivati lijek za suzbijanje simptoma multiple skleroze, a da se ne dovede u situaciju da posjeduje čak 15 kilograma marihuane”.

Kao i presuda riječkog suda i vijest kako je drugostupanjski sud tu presudu potvrdio izazvala je pozornost javnosti, a posebice veliko je ogorčenje ljudi koji se bore s ovom bolešću, ali i drugim bolestima kod kojih kanabisovo ulje služi kao lijek.

Na današnju objavu u medijima da je Huanitu potvrđena presuda na dvije godine zatvora priopćenjem za javnost reagirao je MS tim Hrvatska.

MS tim Hrvatska: Ima nas gotovo 7.000 i zatvorite nas s njim

“U ime Udruge MS tim Hrvatska i svoje osobno ime izražavam veliko žaljenje zbog presude Huanitu Luksetiću i zgrožena sam činjenicom kako moja država šalje ovog čovjeka na dvije godine u zatvor. Kada bismo mi bili uređeno društvo i kada ne bi na slobodi bili brojni, koji su zatvor zaslužili puno više od nekoga tko je zbog svoje bolesti posjedovao marihuanu jer mu ona ublažava bolove s kojima se mi oboljeli od multiple skleroze nosimo gotovo svakodnevno, kada bi bili država u kojoj oni koji pregaze ljude ili pokradu milijune trunu u zatvoru, a ne da slobodno borave u svojim vilama onda možda ova presuda ne bi bila toliko skandalozna. Samo možda. Presuda je sramotna, a ponajviše žalosna. Zgrozila nas je sve i ponovno se osjećamo osramoćeno, izdano, prevareno… Žalosni smo jer institucije strogoću očito mogu trenirati samo na ranjivim skupinama, dok su pomilovanja i opraštanja namjenjena samo onima iza kojih stoji politika i moć.

U ovom trenutku možemo samo Predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, koja je godinama bila pokrovitelj našeg MS walka i obilježevanja Svjetskog dana multiple skleroze ponizno moliti kada joj dođu na red pomilovanja u obzir uzme ovog čovjeka kojem je najveći grijeh to što je pokušao olakšati svoje patnje u neizlječivoj bolesti sa uljem kanabisa. Nadamo se kako neće biti prekasno za njega i kako će izdržati do tada.

Kolege iz medija pozivam da stanu u obranu ovog čovjeka koji je danas postao simbol i ujedinio sve nas oboljele iz ovih i onih udruga i ovih i onih stavova ili predrasuda.

Danas nakon što je objavljena presuda bez obzira kakav stav tko od nas ima prema liječenju i upotrebi kanabisa kod oboljelih od multiple skleroze držim kako moramo stati u obranu jednog od nas. Prijatelja po bolesti kojeg osobno ne poznajemo, ali jako dobro znamo s čime se nosi.

A na kraju pozivam i vas cjenjeni sude da privedete sve nas oboljele od multiple skleroze, inače, ima nas gotovo 7.000 i zatvorite nas s njim na neki novi “goli otok” pa ćete napokon u Lijepoj našoj imati društvo pročišćeno od grijeha i na pravoj strani zakona. Jer očito je njegov grijeh puno veći od premlaćivanja, ubojstava, krađa…”, stoji u priopćenju koje potpisuje Mirjam Jukić, autorica knjige “Imate multiplu? Imam i ja”, predsjednica Udruge MS tim Hrvatska.

Predsjednica Republike najavila pomilovanje

Tijekom poslijepodneva o ovom slučaju oglasila se i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je na Twitteru objavila kako će pomilovati Huanita. Predsjednica Republike na to ima zakonsko pravo koje može iskoristiti nakon što Huanito Luksetić podnese molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje o tome dostavlja izvješće Predsjednici.