Ministar zdravstva Beroš na jučerašnjoj je medijskoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite pojasnio da se podaci na razini države analiziraju i objedinjuju svakodnevno u 12.45 sati, a dolaze iz svih ustanova koje liječe oboljele od koronavirusa te iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Napomenuo je i da pojedini lokalni stožeri imaju svoja razdoblja kada prikupljaju podatke, pa se razlike u brojevima oboljelih između županijske i državne razine odnose na te vremenske razlike.

No ono što je još značajnije, a što se moglo čuti na jučerašnjoj konferenciji, činjenica je da se hrvatski zdravstveni sustav polako vraća u normalu. Ministar Beroš stoga je najavio da će se, kada završi epidemija, uhvatit u koštac s listama čekanja te će voditi računa da se zaostaci, uključujući dijagnostičke pretrage, nadoknade.

“Za upravljanje listama čekanja na raspolaganju nam je nekoliko novih alata, poput središnjeg upravljačkog sustava. On će pomoći da se točno zna koliko se u zdravstvenoj ustanovi obavlja pregleda u određenom vremenskom intervalu i na koliko aparata. Moći ćemo komparirati izvršenost između pojedinih zdravstvenih ustanova, a razmišljat će se i o produženju radnog vremena u onim ustanovama koje imaju infrastrukturne i ljudske potencijale za to”, rekao je Beroš. Uvjeren je da će liste čekanja biti manji problem od epidemije koronavirusa.