6 C
Vinkovci
Utorak, 6. prosinca 2022.

Vinari iz naše županije kroz potpore uzeli preko 23 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-


Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Vinarima je u sljedećih pet godina na raspolaganju 55.460.000 eura, nešto više od 11.000.000 eura godišnje, a natječaji će se raspisivati dva puta godišnje, dok je u Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada, kroz Nacionalni program pomoći sektoru vina, 10 korisnika kroz 25 projekata ostvarilo ukupni iznos potpore od 23.245.990,50 kuna.

Istaknuto je to na skupu proizvođača grožđa i vina Vukovarsko-srijemske županije, koji je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu održan u Iloku, a na kojem je predstavljen Nacionalni program pomoći sektoru vina za novo programsko razdoblje od 2019. do 2023. godine, te Nacrt prijedloga Zakona o vinu. Spomenute teme predstavili su pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić i voditelj službe za prehrambeno-prerađivačku industriju Miljenko Rakić.

“Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine provodit će se kroz četiri mjere. Riječ je o Informiranju u državama članicama, Promidžbi na tržištima trećih zemalja, mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda, mjeri od koje imamo značajna očekivanja, te mjeri Ulaganja u vinarije. U prošloj godini smo za prošli petogodišnji program imali iskorištenje od 52%, i to su brojke s kojima nismo zadovoljni i upravo zato smo napravili niz izmjena za ovaj program, a kako bismo proizvođačima omogućili da sredstva koja su nam na raspolaganju od strane Europske unije što bolje iskoristimo”, istaknuo je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine usvojen je prije nešto više od mjesec dana, a osim uvođenja nove mjere, “Informiranje u državama članicama”, donosi i niz izmjena u mjeri “Restrukturiranje i konvrezija vinograda”.

U toj je mjeri povećan intenzitet potpore s dosadašnjih 50 na 75 posto, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine, te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno