21 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Vinko Juzbašić predstavio knjigu “Kad sam ja bio đeca”

Više od autora

- vl promo-

U dvorani ogranka Matice Hrvatske u Vinkovcima održano je predstavljanje knjige “Kad sam ja bio đeca” autora Vinka Juzbašića.

Knjiga, objavljena u listopadu, sastoji se od četiri cjeline te sadrži 212 stranica. Prvi dio knjige odnosi se na autobiografiju pisanu na bošnjačkom govoru, dok druga cjelina sadrži preko 850 priloga objavljenih do kraja kolovoza 2021. godine (pjesama, osvrta, novinskih članaka, većih znanstvenih i književnih radova objavljenih u 50-ak časopisa te objavljenih knjiga). U trećoj komponenti knjige nalazi se literatura o autoru s više od 270 priloga u kojima se pisalo o aktivnostima ili događajima u kojima je imao udjela, a popis nije potpun jer do nekih članaka iz tiska nije mogao doći, a nisu obuhvaćeni ni članci objavljeni na internetu. U zadnjoj, četvrtoj cjelini, nalazi se kraća biografija s popisom objavljenih knjiga kojima je Vinko Juzbašić autor (21), suautor (2) ili priređivač (7). Autor nam je objasnio kako je nastala ideja za ovo djelo.

„Ideja je davno nastala, prije nekoliko godina na velikom znanstvenom skupu „šokačka rič” gdje sam govorio o negdašnjem bošnjačkom govoru, govoru kojeg, naravno više nema. Mi u Bošnjacima govorimo ijekavicom ili polu ikavicom, a ja sam tada odlučio da progovorim i počnem pisati na bošnjačkom govoru i tako je nastalo to moje sjećanje na djetinjstvo, na podrijetlo, na obitelj, na negdašnji život te sam onda to odlučio uknjižiti”, rekao je Vinko Juzbašić.


Knjiga „Kad sam ja bio đeca” može biti interesantna i namijenjena svima i onima koji vole svoj zavičaj i jezik te istraživačima koji u djelu mogu pronaći materijale i izvore koje je autor objavljivao kroz 30 godina svog pisanog rada.

„Nadahnjuje me naš Srijem, hrvatstvo, život – negdašnji, sadašnji – a i projekcija za nekakav budući život jer mislim da nešto moramo znati o sebi da bismo mogli promišljati, ajmo kazati, malo dublje stvari te sve događaje koji nam se tako brzo smjenjuju jedan za drugim. Ipak moramo znati tko smo i što smo te promišljati tu budućnost koja će biti dio nas”, istaknuo je autor knjige.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno