Pikado savez Vukovarsko-srijemske županije osnovan je krajem 2007. godine u Županji, no natjecanja se održavaju još od 2004. godine. Počeci su kao i u svemu bili teški. Prvih nekoliko sezona napredak je bio neprimjetan, ali silan entuzijazam pokretača ove priče urodio je plodom i već početkom 2008. godine osjetno je narastao i broj ekipa i igrača, kada je Savez brojao preko 160 registriranih igrača u 27 ekipa.

“Nažalost, loša ekonomska situacija odrazila se i naš sport, tako da je sada broj igrača već nekoliko sezona između 140 i 150. Siguran sam da bi taj broj bio daleko iznad 200 da veliki broj igrača nije otišao trbuhom za kruhom u inozemstvo ili druge krajeve Hrvatske”, ističe Zvonko Antunović, tajnik Pikado saveza Vukovarsko-srijemske županije i tajnik najtrofejnijeg pikado kluba VSŽ Pikado kluba „Park“ iz Županje.

Klubovi dolaze iz nekoliko mjesta naše županije: Gunje, Županje, Gradišta, Otoka, Mikanovaca, Cerne, Vukovara, Berka i Bošnjaka, a velika je želja, ističe, da u Vinkovcima zaživi prvi pikado klub.

Prema njegovim riječima, od ove sezone postoji ekipa “Premuž” u Vinkovcima koja trenutno igra pod županjskim klubom, no već sljedeću, nadaju se, igrat će pod svojim klubom. Dečki dolaze iz Vinkovaca i zasad nemaju svoj prostor, no već krajem godine bi se to moglo promijeniti.

“Kad smo počinjali, igralo se isključivo po kafićima, a danas je već bolja situacija. Većina klubova nema svoj prostor, a sve bi bilo puno bolje kada bi jedinice lokalne samouprave mogle osigurati zasebne prostore za klubove, gdje bi eventualno i maloljetnici mogli trenirati. Ovako nije prikladno da djeca dolaze u kafiće. Naime, imamo ideju pokrenuti izvanškolsku aktivnost u suradnji sa školama, jer djeca obožavaju igrati pikado. Zasad je to samo ideja jer trenutno nemamo sredstava pokrenuti tako nešto, ali ako javi netko tko je voljan pomoći sigurni smo da bismo uspjeli”, dodaje Antunović.

Savez ima deset registriranih klubova, odnosno 20 ekipa raspoređenih u dvije lige. Doduše, neki klubovi imaju više ekipa u svom sastavu, a samo ove sezone prijavljeno je čak 145 igrača.

Pikado je sport kojim se mogu baviti gotovo svi, godine zbilja nisu prepreka tako da je raspon godina od 18 do 60. Pridružiti se može svatko tko ima volju, bilo kao pojedinac ili pak kao član neke od ekipa.

Kompletan raspored natjecanja, statistike, povijest rezultata i druge informacije mogu se pratiti na internetskoj stranici www.dart.com.hr, a za sve dodatne informacije na raspolaganju je broj telefona gospodina Antunovića – 0981921893, tako da je pomoć onima koji se prvi put žele uključiti zajamčena.

Ako želite testirati svoje granice, željni ste dobrog društva, putovanja i posjedujete natjecateljski duh, prijavite se. Dobrodošli ste svi, muškarci i žene, djeca, ali i stariji građani. Granice ne postoje.

“Nekada smo imali i zasebnu žensku županijsku ligu, ali nažalost to nije potrajalo. Sada imamo jednu žensku ekipu koja se natječe u muškoj konkurenciji i još nekoliko dama koje su članice muških ekipa. Nadam se da će ovaj tekst uroditi plodom i potaknuti neke nove pojedince i ekipe da nam se pridruže. Jedva čekamo i bit će nam drago pomoći im u svemu što bude potrebno. To se posebno odnosi na dio naše županije od Vinkovaca preko Vukovara do Iloka. Taj dio naše županije još uvijek zaostaje po broju ekipa pa se nadam da će se uskoro i to promijeniti. S obzirom na to da se radi o najvećim mjestima naše županije, siguran sam da se tu krije veliki potencijal za povećanje broja novih članova. Slobodno nam se javite, bez straha, strah nije za pikadiste”, zaključuje Antunović.