Samo spominjanje pojma moto-sport, asocira na vrstu sporta koji se isključivo pripisuje i odnosi na muškarce. Međutim, čini se da to baš i nije tako, bar ne u Vinkovcima. Priča iz Vinkovaca kazuje kako on jednako može pripadati i ženama ne toliko u pogledu masovnosti već više u individualnom smislu. U traganju za istaknutim vinkovačkim sportašicama stigao sam do jedinstvene, neponovljive lavice koja se ravnopravno borila s muškim suparnicima i često ih uvjerljivo pobjeđivala. Riječ je o vinkovačkoj kraljici kartinga ili kako tu disciplinu nazivaju „mini formuli“,  Tonki Klarić.

Prije priče o kraljici kartinga podsjetit ćemo se na neke činjenice o počecima moto-sporta u našem gradu. Točnih zapisa o tome kada se pojavio prvi motorkotač ili automobil na ulicama Vinkovaca nema. Prema nekim fotografijama vjerojatno početkom 20. stoljeća čiji su vlasnici bili tadašnji vinkovački poduzetnici i neki Vinkovčani boljeg imovinskog stanja. Iza Prvog svjetskog rata broj motor kotača, automobila i drugih motornih vozila brzo je rastao. Iz arhivskih dokumenata i zapisa u tadašnjim tiskovinama i Monografije Auto kluba Vinkovci objavljene u povodu 90 – te obljetnice dade se iščitati kako je u Vinkovcima već 1926. g. osnovano motociklističko društvo Sremac koje je u početku imalo 35 članova. U njemu okupljali su se zaljubljenici u biciklizam i motociklizam.

Od početka rada zaljubljenici motociklističkog sporta organizirali su međuklupska natjecanja, izlete i sagradili trkalište na Vašarištu.

Društvo je s radom prestalo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Rad Kluba obnovljen je 1946. godine. Kako se na ulicama našega grada povećavao broj automobila i vozača koji su  postajali članovi Kluba u njegovom sastavu objedinjen je motociklizam i automobilizam. Djelovanje Kluba odvijalo se u okviru Narodne tehnike Vinkovci do1949. g. Nakon toga Klub se izdvojio iz Narodne tehnike i postao samostalno Auto-moto društvo Vinkovci u sastavu  Auto-moto saveza Hrvatske. Društvo je započelo s organizacijom tečajeva za vozače u autoškoli, pokretanjem sportskih priredbi i drugim aktivnostima vezanim za servisiranje i opravak automobila i slično. Šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća organizirani su kolektivni izleti, domaće i međunarodne auto karavane, auto reliji i slično. U tom periodu društvo je bilo organizator tada vrlo popularnih motociklističkih utrka koje su se odvijale ulicama Vinkovaca. Godine 1985. s radom započela je karting sekcija. Naredne 1986. g. godine sekcija je imala 6 karting vozila, a u utrkama natjecalo se preko 50 članova društva. Obnovljen poligon za obuku vozača i karting staza u Vinkovcima bila je jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji.

Od 1986. g. do 1990. g. u Vinkovcima AMD organizirao je pet utrka za prvenstvo Hrvatske, tri utrke za prvenstvo Jugoslavije te međunarodnu utrku na kojoj su sudjelovali natjecatelji iz Mađarske, Čehoslovačke i Austrije. Vinkovci su postali pravi karting centar a Karting klub jedan od boljih u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Vinkovački natjecatelji od juniorske do seniorske skupine u svojim kategorijama postizavali su izvrsne rezultate. Mladi natjecatelji AMD Vinkovci sredinom osamdesetih 20. st. u svojim kategorijama nisu imali premca u Hrvatskoj i bili su među najboljima u Jugoslaviji.

Već kao juniori u klasama N 1  i N 2  naslove republičkih i državnih prvaka ili u prvih pet bili su vinkovački dječaci  Borislav i Slobodan Beldar, Tomislav Nalbani, Saša Dabić, Dragan Regeljac i među njima i jedna krhka osnovnoškolka Tonka Klarić. Tonka je rođena je u Vinkovcima gdje je pohađala OŠ Ivana Mažuranića te Ekonomsku i upravnu školu. Kartingom se počela baviti 1985. g. kao član Karting kluba Vinkovci pri AMD Vinkovci. U početku vozila je klasu N 2 60 ccm. Od 1989. g. vozila je u seniorskoj konkurenciji u klasi A-100.

Sudjelovala je na brojnim utrkama za prvenstvo Hrvatske, Jugoslavije i na međunarodnim pozivnim karting utrkama gdje je postigla zapažene rezultate. U Tonkinoj riznici  nalazi se oko 130 pehara, brojna odličja i 30 pobjedničkih lovorovih vijenaca. U juniorskoj konkurenciji  naslove prvakinje Hrvatske osvojila je tri puta uzastopce 1986., 1987., i 1988. godine. Seniorska prvakinja Hrvatske bila je 1989. i 1990. godine. Viceprvakinja Jugoslavije bila je 1988. i 1990. godine. U rodnom gradu i Općini Vinkovci njezini su uspjesi prepoznati, pa je u dva navrata, na početku karijere 1986. i na kraju 1990. godine  ponijela naslov sportašice  godine. Za najbolju u auto moto sportu Hrvatske Izvršni odbor Saveza auto-moto sportova AMS Hrvatske imenovao je Tonku Klarić za 1988. g.

Prije prvih natjecateljskih rezultata karting je vozila samo dvije godine. Djevojčica s nepunih 13 godina iznimnog umijeća i čvrstih živaca na kartodromu bila je prava lavica sa samo jednim ciljem, pobijediti i biti najbolja. U svakodnevnom životu  povučena, tiha neprimjetna i skromna. Puno utjecaja u opredjeljenju za ovaj sport imali su Tonkini roditelji, posebno otac Krunoslav  koji je bio zaposlen u AMD Vinkovci, pri kojem je i osnovan Karting klub. Prve vožnje započele su iz čiste znatiželje. Na samom početku Tonka je pokazivala velike  sklonosti za vožnju. Prve spontane vožnje polako su prerastale u svakodnevne redovite treninge pod budnim okom oca koji joj je bio trener. Prigodom prve pobjede u prvom kontaktu s novinarima kazala je kako joj je pobjeda slađa od čokolade koju najviše voli.

Na prvom natjecanju za prvenstvo Hrvatske u Virovitici 1985. g. Tonka je na opće iznenađenje  osvojila odlično 5. mjesto. Na utrci za Prvenstvo Jugoslavije u Ptuju  bila je treća, u Celju četvrta a u zadnje dvije utrke za prvenstvo Jugoslavije u Portorožu i Beogradu briljirala je osvajanjem prvog mjesta te u ukupnom plasmanu u Jugoslaviji osvojila 3. mjesto.

Na državnom prvenstvu u Portorožu, na prometnom poligonu Lucija u kategoriji 60 ccm pobijedila je aktualnog prvaka države Dejana Kolmana iz Pirana.

U Beogradu na Bubanj Potoku završena je karting sezona za 1985. g. Pobjednica utrke u kategoriji do 60 ccm bila je Tonka koja je vozila superiorno i zasluženo osvojila naslov. Kako se AMD Vinkovci u natjecanje kasno uključilo, tek početkom srpnja, nije sudjelovala na natjecanjima u  Rijeci i Zagrebu, pa je s dvije utrke manje osvojila ukupno 3. mjesto.

Koliko je karting u to vrijeme postao popularan svjedoči i podatak da je 1985.g. karting natjecanje kao popratna sportska priredba ušlo je u program Vinkovačkih jeseni. U rujnu 1985. g. održana je prva karting utrka u Vinkovcima na tadašnjem Trgu Republike uz sudjelovanje 36 natjecatelja  iz Hrvatske i Vojvodine u tri kategorije 60, 100 i 125 ccm. U nacionalnoj kategoriji do 60 ccm za juniore pobijedila je Tonka Klarić članica AMD-a Vinkovci.

U sezoni 1986. g. došlo do promjena u sustavu natjecanja. Utemeljene su dvije kategorije. Do 60 ccm u prvoj grupi natjecali su se pioniri od 8 – 13 godina sa standardnim izvedbama motora kartinga, a u drugoj natjecatelji u dobi od 12 – 16 g. na kartinzima s dozvoljenim preinakama na motoru Tonka se natjecala u drugoj kategoriji.

Na prvenstvu Hrvatske 1986. g. Tonka je u Zagrebu i Virovitici osvojila 2. mjesto, a potom je trijumfirala u Vinkovcima, Novoj Gradiški i u odlučujućoj utrci u Koprivnici.

Te godine AMD  Vinkovci obilježilo je 60 obljetnicu djelovanja, a tim povodom održana je karting utrka koja se bodovala za prvenstvo Hrvatske. Sudjelovali su natjecatelji iz Zagreba, Koprivnice, Virovitice, Nove Gradiške, Rijeke i Vinkovaca. U N 2 60 ccm pobijedila je Tonka Klarić.

U Koprivnici rješavalo se pitanje prvaka. S podjednakim izgledima trku su započeli Davor Kozarac iz kluba INA Zagreb i Tonka. Pobjednik je riješen u posljednjem krugu. U furioznoj, infarktnoj završnici u posljednjem krugu trijumfirala je Tonka i postala prvakinja Hrvatske.

Tonka je dala sve od sebe i poslušala savjet svoga oca koji joj je rekao kako će pobjednik biti onaj tko pred krivinom bude zadnji skidao nogu s papučice za gas.


Zahvaljujući uspjesima malih vinkovačkih karting majstora Vinkovci su 1987. g. bili domaćin utrke za prvenstvo Hrvatske i za prvenstvo Jugoslavije.

Uoči utrke svečano je otvorena novoizgrađena karting staza AMD Vinkovci. Nova staza, jedna od najboljih u državi, u Vinkovcima bila je duga 825 m., a široka 6 – 8 m.

Vinkovački natjecatelji su briljirali. U klasi N 1 60 osvojili su tri prva mjesta. Borislav Beldar bio je prvi, Saša Dabić drugi, a Dragan Regeljac treći. Tonka Klarić obranila je naslov prvakinje Hrvatske u kategoriji N 2 60, a Vinkovčanin Ivica Šola osvojio je treće mjesto u klasi A Interkontinental 100 ccm.

Tih godina karting sport bio je u Vinkovcima vrlo popularan, pa je Karting sekcija AMD organizirala obuku za oko 400 pionira kako bi se postigla veća masovnost.

Nastupala je i na međunarodnim karting-utrkama – 1989. g. u Kečkemetu – Mađarska.

1989.g. u jakoj konkurenciji 17-godišnja Tonka u Celju osvojila je prvo mjesto.

U karting-utrci koja se bodovala za prvenstvo Jugoslavije održanoj u Vinkovcima u okviru Vinkovačkih jeseni pred oko 2000 gledatelja  u klasi A-100 Interkontinental u kojoj je nastupilo 10 vrsnih vozača iz 7 klubova  pobijedila je Tonka sve muške suparnike i približila se osvajanju naslova prvaka države. Izvanrednom vožnjom, hrabrošću, spretnošću i znanjem oduševila je 2000 gledatelja.

Na karting utrci u Portorožu, pred više od 2 000 gledatelja, zadnjoj koja je odlučivala o seniorskom prvaku Jugoslavije Tonka Klarić u klasi A-100 Interkontinental bila je bolja od Alojza Preka iz Kluba Moste iz Ljubljane koji bi da je pobijedio osvojio zlatnu kacigu za tri uzastopna naslova prvaka. Nakon žalbe koju je uložio Prek i nečasnih radnji, Tonki je za zelenim stolom oduzet naslov pa je službeno postala vice prvakinja.

Tonka Klarić osvojila je 1. mjesto u utrci za prvenstvo Jugoslavije 1990. u Banja Luci.

Na Međunarodnoj karting-utrci na kojoj su sudjelovali natjecatelji iz  Njemačke, Austrije, Italije i Jugoslavije Tonka Klarić u konkurenciji 20 natjecatelja pomela je konkurenciju i bila najbolja.

Na karting utrci za prvenstvo Jugoslavije održanoj u Vinkovcima Tonka je u klasi Formula super 100  osvojila 3. mjesto. Silovito je krenula, napravila grešku, a potom  se vratila u utrku, te hrabrom i spretnom vožnjom na radost oko 2 000 gledatelja došla do trećeg mjesta.

Ukupno osvojila je 2. mjesto u Jugoslaviji u klasi Formula Super 100, a na dvije  međunarodne utrke osvojila je jedno prvo i jedno drugo mjesto.

Tonka Klarić proglašena je za sportašicu godine Općine Vinkovci za 1990. g.

Devedesetih godina došlo je do prekida rada karting kluba pa i prekida njezine sportske karijere.

Nakon toga Tonka je nastavila živjeti kao i ranije s volanom u rukama u automobilu jer već 24 godine radi kao instruktorica vožnje u autoškoli brata Andrije. Bila je prva ženska instruktorica vožnje u Vinkovcima što je u ono vrijeme bilo malo čudnovato, no kada se zna da je bila najbolja vozačica Hrvatske onda to i nije iznenađujuće. Svoju ljubav prema vožnji nastavila je obučavajući buduće vozače kako bi se što bolje i spretnije snalazili u prometu poštujući prometna pravila. Zato, budući vozači, posebice mlađi, želite li upoznati sve vozačke tajne potražite našu šampionku, vinkovačku kraljicu kartinga, ne zato da postanete Lauda ili Schumacher već odgovoran i discipliniran sudionik prometa na našim cestama.

Tonka Klarić, danas gospođa Frančić majka dva sina i jedne kćeri svoj sportski gen i duh prenijela je i na svoju kćer koja se uspješno bavi atletikom i posebno rukometom u kojem joj proriču veliku karijeru. Možda i ona jednoga dana poput Mande Mrgan, Ljiljane Hrgovčić, Branke Djedović, Eve Miškulin, Tihane Šarić ili Snježane Petike postane vrhunska rukometašica, hrvatska reprezentativka, koja je prve korake započela u gradu na Bosutu.