Zlatna košarica godišnja je nagrada magazina i portala Ja TRGOVAC za najbolja ostvarenja u maloprodaji i industriji robe široke potrošnje, a ove godine u finalu izbora našla se i jedna vinkovačka tvrtka. Riječ je o poduzeću Pekar d.o.o., koje je danas u vlasništvu Tomislava Radića i Bosiljka Stanića.
Poduzeće je, inače, pokrenuto 1989. godine kao obiteljski posao, a proizvode iz pekare prodavali su u vlastitim maloprodajnim jedinicama. Vremenom počela je i veleprodaja, a u posao, koji je 90-ih godina dobro napredovao, kao suvlasnik 2005. godine ulazi poznata vinkovačka poduzetnička obitelj Stanić, vlasnik trgovačkog lanca Boso. Pekar trenutačno ima više 400 zaposlenih i distribuciju proizvoda u cijeloj Hrvatskoj u trgovačkim društvima Boso, NTL, Lidl, Kaufland, Spar, Tommy i mnogim drugim mjestima. Zanimljiv je svakako podatak da više od 40 posto proizvodnje izvoze.
„Najveći smo pogon u ovom dijelu Europe za proizvodnju lepinja i sličnih proizvoda i izvozimo ih u desetak europskih država, najviše u Njemačku, kao i za proizvodnju krušnih mrvica te radimo robnu marku krušnih mrvica za sve veće trgovačke lance u Hrvatskoj i Sloveniji”, ističe Domagoj Radić, direktor prodaje.
Foto: Ja TRGOVAC
Kako se vinkovački Pekar nije slučajno našao u finalu Zlatne košarice najbolje govore brojke. Tako se u pogonu od 5000 četvornih metara mjesečno proizvede više od 1,5 milijuna kilograma raznih proizvoda, godišnje se isporuči 50.000 paleta zamrznute robe, ili više od 1500 kamiona, a 30 vlastitih vozila za dnevnu dostavu pekarskih proizvoda svako jutro svježe pekarske proizode dovozi na 500 lokacija. Također, certificirani su IFS certifikatom, koji jamči sljedivost, kvalitetu i sigurnost od nabave sirovina do isporuke gotovog proizvoda. Ponosni su i na HALAL certifikat kao i na činjenicu da veliki dio proizvoda nosi oznaku CLEAN LABEL (bez e-brojeva).
Srećom, aktualna epidemija novog koronavirusa za sada se nije znatnije odrazila na poslovanje koje se odvija nesmetano. „Na vrijeme smo osigurali sve potrebne mjere i, kao i do sada, radimo u tri smjene. Također, planiramo i nastavak kontinuirane ekspanzije poslovanja te je cilj za sljedeću godinu povećati proizvodnju za minimalno deset posto”, ističe Domagoj Radić.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovu uspješnu vinkovačku tvrtku je i to da zapošljavaju 30-ak stranih radnika i to iz dalekog Nepala.
„U proljeće prošle godine našli smo se u situaciji da naši ljudi ovdje nisu bili zainteresirani za rad. Unatoč učestalom oglašavanju i stalnoj potrazi naše kadrovske službe, imali smo jedan negativan trend gdje je odljev radnika bio značajno veći od priljeva. Tada smo aktivirali jednu od agencija u Hrvatskoj da nam pribavi određeni broj stranih radnika. U tri navrata do kraja godine, pristiglo ih je gotovo 70. Sada, nakon godinu i pol dana u Vinkovcima ih je ostalo manje od polovice”, ističe Domagoj Radić.
Razlozi su, kaže, istekli ugovori kod jednog dijela, prelasci u zapadnije zemlje zbog boljih uvjeta kod drugih ili povratak u domovinu. Ali, kako se u međuvremenu našao i jedan kontigent domaće radne snage, više nisu posezali za novim djelatnicima iz inozemstva.
„Kada govorimo konkretno o djelatnicima iz Nepala, uklopili su se u naše okruženje prilično brzo. Razlog tome u velikoj mjeri leži u činjenici da su u Nepalu prošli svojevrsni pripremni trening, kojem su ih njihovi skauti upoznali sa zemljom u koju odlaze, običajima, kulturom i svime ostalim što je bilo potrebno za što bržu asimilaciju. Među njima je bilo nešto djelatnika baš pekarske struke, ali većina nikada nije radila u sektoru pekarstva. To nam nije predstavljalo problem jer smo bili u mogućnosti ponuditi jednostavne zadatke na linijama pa s vremenom, one koji žele i mogu, postavljati na složenije radne operacije”, ističe naš sugovornik te zaključuje:
„Dovođenje stranih djelatnika firmi Pekar nikada nije predstavljalo imperativ. Čak štoviše. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati dovoljno radno sposobnih djelatnika iz našeg bazena jer je to, uz jednostavnost operacija, i najprirodniji put razvoja firme, grada i županije”.