23 C
Vinkovci
Utorak, 16. kolovoza 2022.

Vinkovačke jeseni spomenik slavonskoj i hrvatskoj kulturi, ljudima i običajima (6)

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Epidemija koronavirusa poremetila je život u svim segmentima pa tako veliku štetu trpe i tradicionalne priredbe i manifestacije, kojima se ili remeti kontinuitet održavanja ili moraju prilagođavati svoje programe. Među njima su i Vinkovačke jeseni, ove godine 55., jubilarne. Organizatori poručuju kako kontinuitet održavanja ove najveće manifestacije tradicijske kulture u Hrvatskoj i šire, neće biti poremećen te će Jeseni biti održane, ali u obliku prilagođenom epidemiološkoj situaciji.
Organizatori Vinkovačkih jeseni, Grad Vinkovci, Zajednica kulturno umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije i Novosti, objavili su kako će jubilarne 55. Vinkovačke jeseni biti održane u obliku prilagođenom aktualnim okolnostima epidemije koronavirusa od 17. do 20. rujna pod sloganom „Curo draga iz sokaka moga“. U ovom broju završavamo seriju članaka kroz koje smo se podsjetili ponekih detalja iz programa manifestacije, koja je nastala iz velike želje i s ciljem očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta ponajprije kroz promociju tradicijske kulture, ali i brojne druge sadržaje. Listali smo arhivu naše medijske kuće Novosti, koja je kroz svoj tjednik, kao i radio postaju, bilježila sve vezano uz Vinkovačke jeseni od prve godine njihova održavanja.
Mimohod folkloraša i Revija konjanika i konjskih zaprega srce su i duša Jeseni
Iako Vinkovačke jeseni imaju program bogat različitim sadržajima, njihov su temelj i središnji dio od samoga početka pa tako i danas, tradicijske priredbe. Najmasovnija sudionicima i najposjećenija priredba svakako je Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega i konjanika.
Daleke 1966. godine Vinkovačke jeseni započele su kao dvodnevna smotra izvornog slavonskog folklora, a već te prve godine sudionici smotre prošli su ulicama grada u svečanom mimohodu. Od tada svake godine u rujnu Vinkovcima teku dvije rijeke. Ona mirna, za koju se zna reći kako i ne teče, Bosut, te ona nemirna i uzavrela, rijeka folkloraša, koja gradom teče samo jednom godišnje, a iz godine u godinu postajala je sve brojnija i bogatija. Rijeka je to razigrana, raspjevana, raskošna u raznolikosti i ljepoti nošnje, pjesme, svirke, običaja, gizdavih konja, sveg tog ogromnog bogatstva koje Hrvatska ima. Bogatstva s kojim se ponosi i danas zahvaljujući istinskim zaljubljenicima koji to neprocjenjivo nasljeđe čuvaju u svakom kutku Hrvatske, kao i u dijaspori, a upravo u Vinkovcima najradije pokazuju ono što se prenosi s generacije na generaciju i čime se toliko ponose.
Posebnu atmosferu o jubilejima ove godine poremetila je epidemiološka situacija
Posebno svečani i brojni sudionicima svakako su oni mimohodi o jubilarnim Vinkovačkim jesenima. Ovogodišnji jubilej, 55. godina Jeseni, nažalost, prolazi u sjeni epidemije novog koronavirusa zbog koje je cijeli program manjega obima pa tako i broj društava, zaprega i konjanika koji će proći ulicama Vinkovaca, ali ona prava slika mogla se vidjeti 2015. godine u prigodi 50. godina Vinkovačkih jeseni. Te je godine ulicama Vinkovaca prodefiliralo 80 folklornih društava, a među ostalima, u mimohodu je sudjelovalo i 50 gajdaša. Svečanu povorku folkloraša pratilo je 50 konjanika i 25 konjskih zaprega.

Smotra izvornog slavonskog folklora, pak, kroz godine je prerasla u Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora na kojoj se predstavljaju običaji, pjesme, plesovi i nošnja mjesta iz kojeg skupina dolazi. Nastupaju predstavnici svih hrvatskih županija i regija, dijaspore te pobjednici međužupanijskih i regionalnih smotri folklora koji prikazuju svoje ponajbolje izvedbe. Tako se u dva dana u Vinkovcima mogu vidjeti nastupi najboljih KUD-ova iz Hrvatske i dijaspore, koji njeguju izvorni hrvatski folklor i uspješno ga prenose s generacije na generaciju, između ostaloga zahvaljujući i Vinkovačkim jesenima. Spomenute 2015. godine, na 50. Jesenima, na Državnoj smotri izvornog hrvatskog folklora nastupilo je 37 KUD-ova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno