Vinkovačke tenisačice

2855

U nekoliko nastavaka bavio sam se temom o sudjelovanju žena u vinkovačkom sportu. Napravio sam zabilješke o onima koje su ostvarile najveća sportska dostignuća kako na lokalnoj tako i široj razini prema dostupnim dokumentacijskim izvorima, ali i sjećanjima brojnih nekadašnjih sportašica koje sam kontaktirao te o tome napravio zapise, audio i video snimke. Prema njihovim sugestijama i prijedlozima te raspoloživim i prikupljenim podacima o nekima sam napisao više, a neke kako zbog nedostatka podataka tako i prostora u kolumni samo sam spomenuo. Na taj način želio sam otvoriti novu priču o njima za neku drugu priliku i neke druge svestranije autore koji o tome znaju više od mene. Da bi se o svemu i svakome došlo i do ovako skromnih podataka i izvršila njihova obrada kako je obuhvat sportskih grana ogroman potrebne su godine rada i istraživanja. Napominjem kako ovo nije sportska rubrika i kako se u njoj nisam detaljno bavio razvitkom različitih sportova u Vinkovcima, već samo okvirno kako bi se shvatile prilike i pratio kontinuitet rada klubova u kojima su djelovale sportašice o kojima sam pisao.

Kako nas povijesno i životno iskustvo uči da sve podliježe zaboravu, ovim malim pričama pokušao sam od zaborava otrgnuti bar neka sjećanja na naše sugrađanke koje su kroz sport promovirale naš grad, tim prije jer se ženski sport gotovo uvijek nalazio u sjeni muškog sporta, premda su ostvarenja ženskih klubova i individualni rezultati bili su takvoga značaja da ih vrijedi pamtiti. Koliko znam to do sada nitko nije cjelovito pokušao, niti učinio. Zbog nedostupnih izvora i podataka, najveći dio klupskih arhiva uništen je za vrijeme Domovinskog rata, moguće je da je netko i izostavljen.

Sve nekadašnje vinkovačke sportašice koje se još uvijek šetaju vinkovačkim, pa i ulicama drugih gradova gdje danas žive, rado su surađivale i stavile mi na raspolaganje brojne dokumente, novinske članke te originalne fotografije iz svojih albuma i sportske životopise na osnovu kojih sam objavio ove zabilješke o njima. Kako za neke druge sportove nemam dovoljno prikupljene građe sportski tematski blok o vinkovačkim sportašicama završit ću s podsjećanjem na najuspješnije vinkovačke tenisačice.

Teniski šport danas je jedan od najpopularnijih. Diljem svijeta održavaju se brojna natjecanja  koja izravno prati veliki broj zaljubljenika bijeloga športa, a posredstvom televizije i drugih medija stotine milijuna gledatelja. Kako se razvijao teniski sport u Vinkovcima zna manji broj ljudi. Uglavnom su to stariji, dugogodišnji, zaljubljenici teniske loptice. Povijest današnjeg tenisa započinje  krajem 19. stoljeća  u Engleskoj. Godine 1874. engleski konjički časnik Walter Clompton Wingfield patentirao je igru, dao joj ime i prva pravila.

Već 1877. godine All England Croquet and Lawn Tennis Club organizirao je prvi teniski turnir – poznati Wimblendon. Na Wimblendonu veoma rano, već od  1884. godine igrale su i dame.

Nataša Zoričić

U Hrvatskoj tenis se počeo igrati krajem 19. stoljeća. Igrali su ga vojni časnici u svojim garnizonima i imućni građani na vlastelinskim imanjima. Početci igranja tenisa u Hrvatskoj vezani su za Županju, a datiraju iz 1881. godine.

Županjci se veoma rado sjećaju Katarine Horvatović – Hepburn i njezinog muža Freda Hepburna koji su bili glavni propagatori i animatori teniskog sporta krajem 19. i u prva dva desetljeća 20. stoljeća.

Tenis se dakle rano počeo igrati u neposrednoj blizini Vinkovaca. Kao i drugdje tenis je i u Vinkovcima postao popularan sport. Točnih pisanih podataka o početcima igranja tenisa u Vinkovcima nema. Navodno prvo tenisko igralište bilo je sagrađeno 1913. godine uz šetalište u parku Lenije i nalazilo u blizini drvene kuće nekadašnjeg TBC dispanzera.

U to vrijeme tenis su u Vinkovcima igrali bogatiji građani koji su i pomogli da se napravi  igralište. Od gospode spominju se trgovac drvenom građom Ernest Henn, upravitelj banke Marko Paunović, upravitelj pilane Josip Ulses, odvjetnik Jovan Orlić i veleposjednik Stevica  Veselinović, a među damama Vilma Dianovsky, dr. Blanka i Jelka Čobanić, Ana Lehrner, Beba Lehrner – Vladarski, Olga Tomac, Neda Plemić, Neda  Bosnić i druge.

Tenis se igrao i nakon Prvoga svjetskog rata. Godina 1919. značajna je za razvitak sporta u Vinkovcima zbog osnutka Građanskog športskog kluba Cibalija. Unutar  kluba osim nogometa osnovane su sekcije za druge sportove, pa tako i za tenis.

Godine 1933. teniski entuzijasti izdvojili su svoju sekciju iz GŠK Cibalija i osnivali prvi teniski klub u Vinkovcima pod nazivom Vinkovački teniski klub.

Svake godine organizirali su članovi kluba klupske turnire za žene i muškarce, a neki su članovi nastupali i na državnim prvenstvima.

Uz teniska igrališta koja su izgradili članovi VTK u Vinkovcima je i prije 1934. godine bilo  još nekoliko teniskih igrališta.

Od dama u predratnom i razdoblju nakon Drugog svjetskog rata najistaknutije igračice su bile  Simonida Grujić, Jelka Kohn te Marica Crnadak koja se kasnije razvila u igračicu najviše klase postavši višestrukom državnom prvakinjom i najuspješnijom tenisačicom koja je svoju uspješnu športsku karijeru započela u Vinkovcima

Nedugo iza Drugog svjetskog rata u FD Dinamo 1947. godine osnovana je teniska sekcija koja je se kasnije izdvojila i osamostalila.

Godine 1955. obnovljen je rad Vinkovačkog teniskog  kluba, no početkom šezdesetih godina 20. stoljeća klub je prestao djelovati, a igrališta su bila devastirana.

1980. godine tenis se vraća u Vinkovce jer je osnovan Tenis klub Vinkovci.

Od tada pa nadalje TK Vinkovci  organizirao je brojna prestižna natjecanja.

Teško je i nabrojati sve teniske turnire od otvorenih prvenstava Vinkovaca, Slavonije, do državnih prvenstava za različite uzraste natjecatelja, ali valja spomenuti da su na terenima Tenis kluba Vinkovci nastupale igračice koji su se nalazile u vrhu bivše države, a kasnije i Hrvatske.

Iva Majoli, Monika Seleš, Renata Šašak, Nadin Ercegović, Željana Borovčić samo su dio najuspješnijih iz niza igračica koje su nastupale u Vinkovcima.

U Klubu poniklo je nekoliko vrlo dobrih igračica i igrača  koji su u mlađim kategorijama  ostvarivali zapažene  rezultate.

Najznačajnije rezultate polučile su Marija Crnadak Čeplar i Nataša Zoričić.

Marija (Marica)  Crnadak jedna je od najuspješnijih tenisačica Hrvatske. Dominirala je u razdoblju od 1946. do 1956. g. Bila je deseterostruka prvakinja države. 

Rođena je 1922.g. u Brinju. Između dva svjetska rata s roditeljima doselila je u Vinkovce  gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Bila je svestrana sportašica te igrala stolni tenis i tenis, a voljela je skijanje i klizanje. Već sa 17 godina nastupala je na državnom prvenstvu u tenisu.

U Zagrebu studirala je kemiju i nastavila se baviti s tenisom. Godine 1942. osvojila je naslov prvakinje NDH. Nastupala je za tadašnju državnu reprezentaciju u Italiji na prvom međudržavnom susretu. Za  tadašnju državnu reprezentaciju nastupala je 1943./44. godine. Poslije II. svjetskog rata osvajala je naslove prvakinje bivše Jugoslavije od 1946. do 1953.,  te 1955. i 1956. godine. Nastupala je u parovima te mješovitim parovima i osvajala naslove prvakinje od 1951. do 1959. godine. Nastupala je na međunarodnim turnirima Wegen 1953., Kitzbühel 1954. i Zel am See 1954. godine, gdje je osvajala pobjedničke pehare. Godine 1957. nastupala je i  na čuvenom turniru na londonskom Wimbledonu.

Nataša Zoričić rođena je u Vukovaru, no najveće sportske uspjehe polučila je kao članica teniskog kluba Vinkovci. Bila je prva na rang listi HTS-a do 16 g. 2003. godine kada je na Međunarodnom prvenstvu Hrvatske do 16 g. – osvojila  3. mjesto. Na Otvorenom prvenstvu Vinkovaca do 16 g. osvojila je 1. mjesto. Na Prvenstvu Hrvatske do 16 g. plasirala se u četvrtfinale, kao i na ITF  «Epetion-Cup» do 18 godina. Na ITF do18 godina u Mostaru također je kao i na seniorskom prvenstvu Hrvatske nastupila u četvrtfinalu. Na seniorskom prvenstvu Hrvatske u igri parova nastupila je u finalu. Igrala je za reprezentaciju Hrvatske do 16. g. Izabrana je kao jedina igračica iz Hrvatske u Head team Elite u tenisku akademiju u Barceloni (Sanchez-Casal).

Kao članica TK “Vinkovci”  proglašena je za najperspektivniju sportašicom grada Vinkovaca za 2003. godinu. Prva mjesta osvajala je na nizu turnira u Slavoniji i diljem Hrvatske. Otišla je U SAD gdje uz školovanje nastavila s igranjem tenisa.

I u dva posljednja desetljeća u mlađim uzrasnim kategorijama iz vinkovačke teniske škole stasalo je nekoliko mladih igračica koje su postigle značajne rezultate na razini Slavonije i Baranje, ali i Hrvatske. Kako o svima nemam detaljno obrađene podatke, a iz obzira da nekoga izostavim priču o njima objavit ću nekom drugom prilikom.