16 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Vinkovački arheolozi pronašli „nagaznu minu” iz rimskoga doba

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Novi zanimljiv nalaz bilježe arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, a otkriven je u zaštitnom arheološkom istraživanju koje Muzej obavlja za potrebe privatnog investitora na lokaciji u Ulici Ivana Gundulića 27-29.

Svako zaštitno arheološko istraživanje u Vinkovcima, ističe Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, nosi potencijal za pronalazak vrijednih i zanimljivih nalaza iz svih vremenskih razdoblja, pa tako nije iznenađenje da je i na ovoj lokaciji pronađen vrlo zanimljiv predmet, ujedno i prvi takav u zbirci Muzeja.

„Radi se o svojevrsnoj nagaznoj mini koja je izvorno imala po jedan zub na svakom od četiri šiljka koji bi pri pokušaju izvlačenja napravio popriličnu štetu na tkivu. Latinski naziv ovog oružja bio je tribulum ili murex ferreus i prvenstveno je bio namijenjen onesposobljavanju životinja koje su se koristile na bojnom polju, konja, slonova, deva.., iako je bio relativno učinkovit i protiv pješadije”, ističe Hrvoje Vulić.

Vojni nalazi, pogotovo napadačkog karaktera, pojašnjava Vulić, relativno su rijetki unutar Cibala s obzirom na to da vojska u pravilu nije smjela ulaziti u gradove osim u vremenima krize, pa se vjerojatno radi o suveniru kakvog veterana.

„Na samoj lokaciji pronađeno je mnoštvo drugih zanimljivih predmeta, od kojih su neki već predviđeni za buduće suvenire Muzeja. S obzirom na to da je istraživanje još u tijeku i predviđa se trajanje od još nekoliko tjedana, više riječi o svemu bit će pred kraj kada planiramo predstavljanje nalazišta i nalaza medijima”, ističe Hrvoje Vulić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno