10 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Vinkovački bibliobus s radom je započeo prije 30 godina

Više od autora

- vl promo-Prije 30 godina s radom je započeo vinkovački bibliobus, a svrha mu je ostala ista – promicanje čitanja u krajevima i mjestima koji nemaju svoju knjižnicu.

Već pomalo davne 1992. godine u jeku Domovinskog rata bibliobus nudio je građanima Vinkovaca spas i utjehu u knjiga s kojima su barem na trenutak zaboravili na užase koji su ih tada okruživali.

Gradska knjižnica bila je srušena i spaljena do temelja i bibliobus je utažio žeđ ja pisanom riječi. „Kada je u noći 16. rujna prošle godine srpska artiljerija pogodila zgradu knjižnice i kada je izgorjelo 80.000 knjiga, te originalni rukopisi Kozarca i Ivakića shvatili smo da imamo posla s barbarima ovog vremena. No, prekasno smo to shvatili, prekasno za sve te vrijedne knjige i rukopise”.

Otvaranjem prvog bibliobusa ponovno je započela djelatnost knjižnice, a on je bio poklon knjižnice austrijske prijestolnice – Beča. Prvi gradski bibliobus mogao je pohraniti oko 5.000 knjiga, dok je knjižnica raznim donacijama pojedinaca i kolektiva prikupila oko 50.000.

Danas je bibliobus podignut na razinu više i sada s 65 stajališta pokriva čitavu Vukovarsko-srijemsku županiju. Uglavnom je namijenjen učenicima naše županije koji žive u udaljenim mjestima koja nemaju mjesnu knjižnicu, ali mogu koristiti apsolutno svi.

Bibliobus putuje svakih 14 dana koliko je potrebno da se knjiga vrati što je praksa i Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, uvijek dolazi na isto mjesto u isto vrijeme. Upisnina iznosi 20 kuna, a točan raspored dolazaka može se pogledati na stranicama vinkovačke knjižnice.

Svatko će pronaći nešto za sebe jer bibliobus nudi pregršt naslova od dječje literature, domaćih i stranih autora sve do popularnih znanstvenih djela. Unatoč teškoj situaciji 1992. godine među tada obrađenih 10 posto prikupljenih knjiga svatko je mogao pronaći nešto što mu misli s granata skrenuti u svijet mašte.

Prvim bibliobusom „kulturni feniks grada Vinkovaca ponovno je rođen” pisalo je u 15. broju Vinkovačkog lista koji je izašao 14. kolovoza mučne 1992. godine. Kulturni vinkovački feniks ponovno je rođen i sjaji nikad jačim sjajem.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno