4 C
Vinkovci
Petak, 2. prosinca 2022.

Vinkovački forum: Novi svijet pod našim nogama

Više od autora

- vl promo-Cibale nastavljaju fascinirati javnost pa je tako prije četiri godine Grad Vinkovci u sklopu plana obnove središnjeg gradskog parka u najužem centru grada, obavio preliminarna geofizička snimanja, a kojima se željelo utvrditi što se nalazi ispod te povijesne površine bez probnih arheoloških istraživanja.

Na temelju rezultata geofizičkih snimaka, arheolozi vinkovačkog muzeja obavili su sondiranja na prostoru parka te su u gotovo svim sondama pronađeni ostatci arhitekture i pokretnih nalaza. Najviše se pak ističe nalaz koji indicira da je u trokutu između vinkovačkog muzeja, suda i župnog dvora zatrpan drevni forum, odnosno antički središnji gradski trg na kojem su se odvijali svi glavni i javni događaji u rimskog gradu.

2015. godine krenuli smo s istraživanjima na površini parka na Trgu bana Josipa Šokčevića i na nekoliko smo lokacija pronašli izvrsno očuvanu arhitekturu, s posebnim naglaskom na prostor ispred muzeja, suda i župnog dvora. Ovdje je riječ o velikom otvorenom popločanom prostoru na kojem smo pronašli ostatke žrtvenika, a to se uklapa u prethodne podatke koje imamo. Naime, iz vremena izgradnje današnje zgrade suda kasnih 60-tih godina, imamo zapis da je u temelje zazidan veliki rimski natpis koji je najvjerojatnije temelj carskoga stupa. Carski su se stupovi obično nalazili na forumu. Također, uklapa se u pronalazak glavne gradske ceste, otkrića iz 1993. godine nakon provedenih istraživanja na zgradi današnjeg Foto Rahela. Nakon što smo potvrdili postojanje otvorenog popločanog prostora, možemo konačno potvrditi da se rimski forum nalazi na sjeverozapadnom uglu Trga bana Josipa Šokčevića“, rezimirao je Vulić ovo izvanredno otkriće.

Pozicija glavnog rimskog trga u Cibalama je dugi niz godina jedno od ključnih pitanja kojima su se bavili brojni istraživači. Postojalo je više pretpostavki, no sve su se više-manje vrtjele oko prostora današnjeg središnjeg gradskog parka. Park je jedno od rijetkih mjesta u gradu na kojem se u novijoj povijesti ništa nije gradilo, a što je poslužilo kao indicija da se ispod površine nalaze očuvane rimske arhitekture.

U nastavku muzej želi provesti dodatna istraživanja na ovim lokacijama, a zatim, koliko je to moguće, ostvariti njezinu prezentaciju javnosti. U skorije vrijeme, provest će se nova zaštitna istraživanja, što podrazumijeva otvaranje spomenute površine i istraživanja prostora ispod nje.

Nadamo se prikupiti nove vrijedne materijale. Najznačajniji pronalazak u ovom istraživačkom pothvatu bio bi eventualni pronalazak očuvanih dijelova ili cijelih carskih skulptura i natpisa. To je dragocjen podatak i materija koja nam kronično nedostaje na prostoru Cibala“, zaključio je Vulić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno