Vinkovački lađari danas su otputovali u Metković gdje će u subotu, po deveti put za redom, nastupiti na Maratonu lađa na Neretvi. Vinkovčani su u dolini Neretve uvijek rado viđeni gosti, a može se reći i već tradicionalni sudionici ove nadaleko poznate utrke. Ove godine bilo je nešto teže pronaći dovoljan broj lađara, jer jedan je dio članova udruge poslom otišao u inozemstvo, a drugi na sezonu na Jadran. No, upornošću i velikom željom da se tradicija ne prekine profesor Stjepan Sertić uspio je skupiti dovoljan broj entuzijasta koji će Vinkovce predstavljati u Metkoviću.

“Mnogi misle da je sjest u lađu i veslati lagano, no to baš i nije tako, jer stazu dugu preko 22 kilometra ne može odveslati svatko. Dečki koji su mi na raspolaganju motivirani su i spremni za ovaj izazov, odradili smo nekoliko treninga u Vinkovcima, do subote ćemo se pripremati i na Neretvi. Svjesni smo da se ne možemo mjeriti s ekipama koje se za ovu utrku pripremaju cijelu godinu, stoga nam je glavni cilj odveslati maraton u optimalnim vremenskim okvirima”, ističe Sertić. Posebno je, kaže, ponosan na kontinuitet nastupa na Maratonu lađa, koji će im slijedeće godine osigurati srebrni lađarski štit, a koji zaslužuje ekipa s minimalno 10 odveslanih utrka.

Maraton lađa po broju izravnih sudionika natjecanja jedno je od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj. U prosjeku sudjeluje 35 posada s po 18 članova, što daje brojku od preko 600 natjecatelja svake godine. Po gledanosti, jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Računa se da ga uživo gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja duž cijele rute, što uz obalu Neretve, što u turističkim i privatnim brodovima, kao i iz (za tu prigodu) posebno organiziranog vlaka. Najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada veslači u gusto zbijenim lađama, uz tutnjavu bubnjeva kreću prema cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve posade zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje, te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Pobjednička posada dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 27 kilograma i mali štit u trajno vlasništvo, te novčanu nagradu.

Drugoplasirana i trećeplasirana posada dobivaju medalje, te male štitove u trajno vlasništvo i novčane nagrade. Iznimno, ako posada ostvari pobjede na tri uzastopna maratona, dobiva veliki pobjednički štit u trajno vlasništvo.