10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Vinkovački list svoj naziv nosi još od 5. siječnja 1991. godine

Više od autora

- vl promo-

Prvi tjedan nove 2022. godine polako je na izmaku. Staru ostavljamo iza sebe, a u novoj ćemo zasigurno zauvijek pamtiti ostvarene uspjehe, kako iz 2021. tako i iz prethodnih godina. Svoja postignuća, ali i novo ruho bilježi i Vinkovački list, ondašnje Vinkovačke novosti.

Listanjem njegove arhive, na današnji dan, 5. siječnja 1991. godine Vinkovački list ponudio je svojim čitateljima inovativnije i drugačije izdanje. Generacija mladih novinara preuzela je kormilo i promijenila koncepciju sadržaja.

Kako se navodi u arhivi, današnjoj povijesti svakako je prethodila ondašnja rubrika Vijesti iz povijesti gdje se pisalo o značajnim ljudima i događajima koji su obilježili povijest grada okolice.„Različiti mediji kako elektronski tako i tiskovine bitan su čimbenik koji je utjecao na društvene, političke, gospodarske prilike, kulturu, sport i druga područja života ljudi. Tiskovine kao jedan od najstarijih, do pojave elektronskih medija, bile su dominantne. Njihov broj i vrijeme pojavljivanja odraz su stupnja razvijenosti društva određenog prostora”, navodi se u Vinkovačkom listu 1991. godine.

Vinkovci su 5. listopada 1920. godine proglašeni gradom, kada su dobili novi list s imenom Cibalia. Prvi broj Vinkovačkih novosti izašao je 1952., do prve promjene došlo je 1953., kada je promijenjena naslovnica, a od 5. siječnja 1991. izlazi pod imenom Vinkovački list. Spomenimo još kako su „Vinkovačke novosti imale brojne čitatelje. To najbolje ilustrira podatak kako je nekada naklada iznosila 10.000 primjeraka”, a od 5. siječnja 1991. izlazi pod imenom Vinkovački list.

Praćenje sportskih događaja također je postalo kvalitetnije i zapisi o tome dragocjeni su izvor podataka za suvremena istraživanja o povijesti sporta u Vinkovcima i okolici. Danas, nakon digitalizacije svih brojeva Vinkovačkog lista, online izdanja i portala postao je dostupan čitateljima diljem svijeta posebice Vinkovčanima. „Svaka promjena teži poboljšanju i primjeni suvremenih trendova kako bi se prilagodila interesima i potrebama čitatelja i vremena u kojem živimo.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno