4 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

Vinkovački ogranak na 1. festivalu knjige u Matici hrvatskoj

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U godini u kojoj Matica hrvatska obilježava veliku 180. obljetnicu osnutka, u Zagrebu je od 15. do 18. rujna održan 1. festival knjige u Matici hrvatskoj pod sloganom “Matica dobrih knjiga”. U programu festivala sudjelovao je i Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima s prodajnom izložbom svojih knjiga te predstavljanjem dva nova izdanja.

Kako je na otvorenju festivala istaknuo Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, uz veliku 180. obljetnicu želja je bila pokazati bogatstvo knjiga koje objavljuje Matica hrvatska u Zagrebu, ali i svi njezini ogranci, njih 28 iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te šest njezinih srodnih izdavača, a to su nakladničke kuće Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Uz izložbeno prodajni dio festivala na kojemu je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima predstavio niz svojih knjiga, u četiri dana održano je 39 promocija, a Vinkovčani su promovirali dva nova izdanja: Godišnjak br. 39 i roman za djecu Vladimira Bakarića „Totem straha 2 – Božićna pustolovina”.

Godišnjak br. 39, ističe doc.dr.sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima, posebno je zanimljiv i u kontekstu 180. obljetnice Matice hrvatske jer je posvećen jednom od njezinih predsjednika, profesoru Filipu Lukasu, koji je na čelu jedne od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova bio od 1928. do 1945. godine, kada je napustio Hrvatsku.

Filip Lukas, pod čijim je predsjednikovanjem pokrenuto i osnivanje Matičnih ogranaka kako bi se „hrvatski narod prožeo kulturom”, bio je žrtva planskoga uništenja hrvatske nacionalne državotvorne elite od komunističkoga režima, koji ga i osuđuje na smrt. Umro je u Rimu 1958., a 2017. Županijski sud u Zagrebu poništio je smrtnu presudu.

Inicijativa za njegovu rehabilitaciju potekla je upravo u vinkovačkom Ogranku Matice hrvatske, a pokrenuo ju je Hrvoje Janković koji u Godišnjaku iznosi proces rehabilitacije pokrenut kako bi se ispravila povijesna nepravda koja je počinjena Filipu Lukasu.

S ponosom Vinkovčani su u Zagrebu predstavili i knjigu „Totem straha 2 – Božićna pustolovina” o kojoj je govorio autor Vladimir Bakarić. Riječ je o najnovijem izdanju Biblioteke za djecu i mladež „Grafiti”, koja je ustanovljena 2007. te je bila i još uvijek je, jedina biblioteka za djecu i mlade izvan Zagreba. Inicijator utemeljenja i glavni urednik biblioteke „Grafiti” upravo je vinkovački matičar Vladimir Bakarić, nagrađivani književnik za djecu i mlade, član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca.

„Totem straha 2” njegova je osamnaesta knjiga. Nastavak je to romana za djecu Totem straha objavljenog 2015. godine. Dok se radnja prve knjige događa u ljeto, radnja druge događa se zimi u posebnom božićnom ugođaju. Od starih likova tu su Indijanac, Bakarićev prijatelj Željko Blažević Lelac te dva dječaka, glavni muški likovi. Ostalih likova iz stare knjige nema, nego se pojavljuju novi likovi i to ženski. U romanu su svi likovi osim Indijanca Lelca, kao i glavna priča, izmišljeni, dok su zemljopisni opisi i mjesto radnje u potpunosti autentični. Naslovnicu i ilustracije u knjizi potpisuje poznati strip crtač i likovni umjetnik Dubravko Mataković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno