Protekla 2018. godina za najmlađi vinkovački plivački klub, koji u ožujku slavi tek treći rođendan, bila je izuzetno dinamična, rezultatski uspješna i priznata od strane brojnih relevantnih sportskih institucija.

Nastupili su plivači vinkovačkog Oriona na čak 27 službenih natjecanja regionalnog, državnog i međunarodnog karaktera, na kojima su osvojili ukupno 297 medalja, od toga 87 zlatnih, 109 srebrnih i 101 brončanu. Velika stvar dogodila se 29. srpnja prošle godine kada je klub, nakon praćenja od dvije godine, primljen u Hrvatski plivački savez kao punopravni član, nakon čega je primljen i u članstvo Zajednice sportskih udruga Grada Vinkovaca.

U klubu posebno ističu prisutnost na najvećim nacionalnim natjecanjima za koja je potrebno isplivati propisane norme HPS-a i to u svim kategorijama, od kadeta, preko mlađih juniora i juniora do seniora, i to u velikom broju i s brojnim normama. “Na ljetnom Prvenstvu Hrvatske u srpnju u Zagrebu imali smo 9 natjecatelja, a na zimskom u prosincu u Rijeci čak 12. Najveći je to broj plivačica i plivača koji su predstavljali naš grad u povijesti vinkovačkog plivanja na tako velikim natjecanjima. Da je 2018. godina bila posebna, dokazuje i osvajanje prve medalje na državnoj razini, jer Marko Jurić osvojio je brončanu medalju na 50 metara leđno u juniorskoj konkurenciji. I drugi natjecatelji ostvarili su zavidne rezultate plasiravši se u A, B i C finala čime ulaze među osam najboljih u svojoj kategoriji. Na Ekipnom C Prvenstvo Hrvatske muška ekipa zauzela je peto, a ženska treće mjesto. Na značajnom natjecanju Mitingu Mladosti mlađi junior Nikola Ćaleta osvojio je dvije medalje, odnosno zlato na 50 metara leptir i broncu na 50 leđno, ističe trenerica Maša Pešec.

Klub se natjecao i na svjetski popularnim Igrama bez granica u Đakovu. Po prvi su puta i Vinkovci imali svoga predstavnika na ovom spektaklu i to odmah izuzetno uspješno jer su u svom debitantskom nastupu osvojili brončane medalje. Ekipu su činili Lana Jurić, Laura Matić, Mia Čorak, Alojzije Ćaleta, Marin Svilar i Marko Jurić. Zanimljivo je da su se članovi kluba, treću godinu za redom, natjecali i na amaterskom triatlonu gdje su se, uz već dokazane plivačke sposobnosti, u koštac hvatali i s biciklizmom i trčanjem. Na istom redovito budu među najmlađim natjecateljima, a Lana Jurić osvojila je prvo mjesto u kategoriji do 17 godina.

Klub trenutno broji 40 registriranih natjecatelja pri HPS-u i 40-ak aktivnih članova koji pohađaju školu plivanja ili se plivanjem bave rekreativno. Trenira ih Maša Pešec koja je u plivanju od malih nogu, prvo kao plivačica i natjecateljica, a dugi niz godina i kao licencirana FINA trenerica.

Maša Pešec istaknuta je i pedagoška djelatnica pa svoju struku uspješno spaja u rad s mladima na više polja. Dokaz tome je što je kao članica Povjerenstva za suzbijanje opojnih droga i drugih ovisnosti naše županije inicirala prvo plivačko natjecanje “Plivajmo za zdrave Vinkovce”, koje je početkom prosinca okupilo učenike od 5. do 8. razreda vinkovačkih osnovnih škola. “Na ovaj način želimo promicati pozitivan razvoj mladih, koji bi trebali razvijati pozitivne slike o sebi, kao i prevenciju rizičnih ponašanja te afirmaciju i popularizaciju plivačkoga sporta”, pojašnjava Maša Pešec.

Kako kažu, s radošću i željom za treniranjem i još boljim rezultatima ulaze u 2019. godinu, a iz svega navedenoga vidljiv je napredak kluba, koji djeluje na zadovoljstvo svih koje okuplja, kako novih, tako i starih članova, roditelja, simpatizera i podupiratelja. PK Orion u kratko je vrijeme postao najuspješniji plivački klub naše županije u kojemu vlada pozitivna, radna, ali i prijateljska atmosfera, a pred plivačicama i plivačima ovoga kluba zasigurno je sjajna budućnost.