26 C
Vinkovci
Srijeda, 27. rujna 2023.

Vinkovački učenici u Finskoj

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Vinkovaca vratili su se s Mobilnosti u Finskoj gdje su sudjelovali na aktivnostima učenja, podučavanja i osposobljavanja projekta „Ambasadori mira“, Erasmus+ programa kojeg financira EU. Škola Cronhjelmskolan iz Larsma bila je domaćin drugog transnacionalnog sastanka na kojem su sudjelovali učenici i učitelji iz Francuske, Grčke, Rumunjske, Italije i Hrvatske. Osnovnu školu Ivana Mažuranića predstavljali su četiri učenika osmih razreda u pratnji učiteljice Engleskog jezika Mirne Katičić. Ovakva vrsta sastanaka je namijenjena boljem upoznavanju partnerske škole te kulturološkoj razmjeni učenika iz šest različitih europskih država.

Tijekom tjedna učenici su u školi imali razne aktivnosti. Jedna od prvih aktivnosti je bila predstavljanje svog školskog sustava. Ono što su primijetili je da je finski školski sustav drugačiji od ostalih partnerskih škola, po tome što se u Finskoj potiče praktični rad i kreativnost. Učenici su u radu u skupini pokušali pronaći način kako poboljšati svoj školski sustav te su zaključili ako bi škola bila mjesto bez stresa, onda bi i učenici bili zadovoljniji, bolje bi učili, te bi se i smanjilo vršnjačko zlostavljanje po školama. Učili su i osnove švedskog jezika te u kuharskoj učionici naučili praviti finske specijalitete.

Ovaj je sastanak ujedno i posljednji sastanak škola partnera u ovoj školskoj godini, sljedeći planirani sastanak i razmjena učenika biti će u Italiji.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno