Nakon što se broj zaraženih prepolovio od početka do kraja rujna, u listopadu je počeo rapidno rasti, pa je, s ciljem smanjenja širenja zaraze i broja hospitaliziranih, Vlada Republike Hrvatske donijela nove, puno strože mjere, s novim mjerama živjet do Badnjaka, a time su posebno nezadovoljni ugostitelji čiji su objekti od subote s ključem u bravi. Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak iznio je ovih dana procjenu financijske štete koju će ugostiteljskom sektoru nanijeti lockdown. “Ako lockdown potraje do proljeća, ako pola objekata propadne, to bi bio ekonomski gubitak od četiri milijarde kuna, bez ostalih stvari jer tu ne govorim, recimo, o iseljavanju ljudi”, poručio je Medak. Napomenuo je kako im ne pomažu ni mjere Vlade za ublažavanje posljedica zatvaranja. “Umanjivanje štete za radna mjesta nam ne znači ništa. Naši radnici ne mogu raditi na minimalcu, naši radnici nisu krivi. Nitko nije previdio da će mu se ovo u životu dogoditi. Naši radnici nisu zaraženi, nisu bolesni. Ni jedna studija ne kaže da smo mi izvor zaraze”, poručio je Medak. Posebno je naglasio kako je prosinac jedan od ugostiteljima najisplativijih mjeseci, pa u njemu hrvatski ugostitelji ostvare čak 2,5 milijarde kuna prometa. “Sve dok imamo ljude koji misle da je ovo obična prehlada, bit će ljudi koji će organizirati proslave, tulume i slično, bili mi zatvoreni ili ne”, zaključio je Medak.

Vlada je pak danas predstavila mjere za one kojima je obustavljen rad, država će ipak pomoći, ali  svi koji žele ostvariti pravo na pomoć moraju imati pad prometa od 60 posto ili više. “Nova mjera pomoći bi podrazumijevala kompenzaciju dijela fiksnih troškova. Naša je ideja da im se to kompenzira. To je najam prostora, pričuva, komunalije, komunalna naknada, internet, fiksna telefonija, knjigovodstvo, HRT, spomenička renta”, rekao je ministar Zdravko Marić objašnjavajući odluku Vlade.

Poslovanje je ugroženo i sektoru je pod hitno potrebna pomoć, složni su svi ugostitelji Hrvatske, ali i Vinkovaca kojima je novi paket anti-korona mjera donio potpunu obustavu rada. “Nitko ne može ignorirati činjenicu da problem postoji, ali jesu li sve mjere donesene na vrijeme i hoće li od njih biti koristi, to je već drugo pitanje. Trenutne mjere su potrebne mjere, jer moralo se nešto poduzeti da se svemu ovome stane na kraj, no nije mi jasno, recimo, zašto smo ljetos zatvarali kafiće već u ponoć ako se zna da ljudi sjede vani na terasama i da dugo vremena nije bilo zaraženih u našoj županiji, ili je bilo tek nekoliko pojedinačnih slučajeva. Zbog tih stvari ljudi su izgubili povjerenje u institucije i Stožer. Ako problem treba otkloniti, poduzmimo sve da se to i napravi, ali organizirano i po uzoru na razvijenije zemlje, a ne sve “preko naših leđa”. I dosadašnje mjere pomoći odnosile su se na pomoć radnicima, dok mi poduzetnici nismo dobili nikakvu pomoć”, priča nam vinkovački ugostitelj, vlasnik Excellent puba, Vatroslav Luburić.

Posebno ističe kako su državni nameti ogromni, a ako se tu uračunaju režijski i ostali troškovi onda je ovakvo stanje neizdrživo. “Mi smo ti koji zarađujemo za javne službe, a nas se zatvara, idemo na minimalce i slično. Ovdje ne mislim na medicinsko osoblje i policiju koji rade preko svojih mogućnosti u ovoj krizi, mislim na prevelik državni aparat koji košta i zbog kojeg Vlada ne može kvalitetno odgovoriti na trenutne potrebe poduzetnika”, kaže Luburić.

Dodaje i kako se priključio paljenju svijeća koje su vlasnici vinkovačkih kafića i restorana upalili u subotu u 19 sati ispred svojih ugostiteljskih objekata, a taj je čin shvatio kao nadu i iščekivanje, kako Božića tako i konačnog prestanka i odlaska ove pošasti koja nas je sve snašla.

Vlasnik Promenade Tomislav Danka sličnog je mišljenja, svjestan je situacije, ali nije mu jasno, kaže, zašto ugostitelji informacije o mogućem zatvaranju nisu dobili ranije, kako bi se na vrijeme pripremili za ovakav scenarij. “Možemo samo čekati i nadati se kako ovo neće potrajati. Nikakvu pomoć zbog sebe ne bi tražio, iako su troškovi poslovanja veliki i nitko ne pita možeš li sve podmiriti ili ne, jedini cilj mi je osigurati plaću, nadao sam se i božićnicu, mojim djelatnicima, a sada je pitanje hoću li u tome uspjeti”, ističe.

Na činjenicu kako nigdje u svijetu, pa tako ni kod nas, nije dokazano da su kafići i restorani glavna izvorišta zaraze upozorava i vlasnik Nostalgije Velimir Marojević.

„Što god tko pričao, virus je široko rasprostranjen i on je među nama, koliko će se širiti ovisi ponajprije o svakom ponaosob i odgovornom ili neodgovornom ponašanju pojedinaca, a ne o tome hoće li kafići i restorani raditi ili ne. Zatvorili su ugostiteljske objekte i sportske centre, a djeca i dalje idu u školu, to su mladi ljudi koji nisu ugroženi i koji uglavnom ne vode brigu oko pravila, druže se, ne drže razmak i slično, a puno ih je na okupu svakodnevno. Potom dođu kući i bez simptoma mogu zaraziti cijelu obitelj i starije i mlađe članove. Trgovački centri su sada recimo bili punu, crni petak i slične stvari i to nije kao nije problem. U kafićima i restoranima uglavnom sjede ljudi u manjim skupinama, koji se i privatno druže, udaljeni od drugog stola na propisanoj udaljenosti i tu je sigurno manja mogućnost zaraze. Mogu navesti i primjer našeg Teniskog kluba kojeg sam član, a koji je također zatvoren. Kako mogu dva čovjeka, ili četiri, koji igraju na 200 kvadrata površine biti širitelji zaraze, a recimo puna učionica učenika ne. Puno je tu čudnih odluka. Nije mi krivo što drugi rade, treba da ljudi rade i ako će ovo što su samo nas zatvorili riješiti problem korone, onda neka su nas i zatvorili, ali sumnjam da će to pomoći“, objašnjava Marojević. Jedna od nelogičnosti je i da na pragu kafića ne smiju prodavati kavu za van, dodaje, dok se recimo na benzinskim crpkama i kioscima to redi bez problema. Trenutno mu, kaže, jedino preostaje obilaziti objekte, pregledati u kakvom je sve stanju i čekati bolje dane.