17 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Vinkovački vrtićarci i školarci prije 16 godina očistili gotovo cijeli grad

Više od autora

- vl promo-
S dolaskom proljeća većina ljudi će se upustiti u generalno čišćenje u kojemu će se pripremati sve laganija odjeća jer se približavaju sve topliji i ljepši dani.

U ovom broju se putem našeg vremeplova vraćamo u 2006. godinu odnosno 12. broj Vinkovačkog lista koji je izašao 24. ožujka i veliko proljetno spremanje grada koje je organiziralo Građansko društvo „Moji Vinkovci”, a u samoj ekološkoj akciji sudjelovale su svi gradski vrtići, osnovne i srednje škole. Cilj spremanja bio je da vrtićarci i školarci čišćenjem, skupljanjem smeća, okopavanjem, orezivanjem drveća i grmova, uređivanjem cvjetnih aleja te sadnjom cvjetnih sadnica uljepšaju okoliš u kojemu svakodnevno živimo.

„Najveća akcija pokrenuta je u OŠ A.G. Matoša  u kojoj je u jedan školski sat gotovo čitave Lapovce očistilo 14 razrednih odjeljenja. Djeca su po zelenim i drugim površinama skupljala odbačene papiriće i druge otpatke, dovozili ga ručnim kolicima do kamiona Cvjećarstva kojima je prikupljeni otpad odvezen na gradski deponij”, pisalo je u tekstu 12. broja našeg lista iz 2006. godine.

Tadašnji ravnatelj lapovačke osnovne škole, Petar Markić, istaknuo je kako su se učenici prisjetili kako su i sami nesmotreno odbacivali papire, ne razmišljajući o tome da ih tada netko mora pokupiti.

„Inače bliži okoliš ove škole jedan razredni odjel čisti svakog tjedna tako da tog smeća nema puno, ali je važan edukativni odgoj kakav djeca kroz ovakve akcije stječu”, naveo je kolega Antun Smajić.

Veliki doprinos spremanju dale su i druge škole, primjerice osnovna škola Ivana Mažuranića prikupljala je stari papir kojeg su donosila djeca i njihovi roditelji, dok je dio bio prikupljen i u samoj školi. Vrijedi istaknuti kako je na taj način prikupljeno više od 1,5 tona papira, a učenici iz razreda koji je skupio najviše bio je nagrađen jednodnevnim izletom. Bila je to druga po redu ekološka akcija OŠ Ivan Mažuranić.

Vrijedno je podsjetiti se na ovu hvalevrijednu ekološko akciju Građanskog društva „Moji Vinkovci”, ali i svih sudionika jer njihova poruka i briga za okoliš vrijede i danas te je važno da se što više osvijestimo i što više pazimo na čistoću okoliša oko nas i naposljetku čistoću našeg voljenog grada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno