14 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Vinkovačko srebro bit će na restauraciji još najmanje 15-tak godina

Više od autora

- vl promo-


Vinkovački List
Vinkovački List
info@novosti.hr

Konzervatorsko-restauratorska obrada ostave od 46 predmeta pronađene 2012. godine prilikom kopanja za izgradnju današnjeg objekta u kojem se u Vinkovcima nalazi trgovina New Yorker, potrajat će narednih još 15-tak godina.

Hrvoje Vulić, arheolog i kustos Arheološkog odjela Gradskog muzeja u Vinkovcima, navodi kako je najznačajnija posuda u ostavi i jedan od najznačajnijih kasnoantičkih predmeta ikada pronađenih svakako Tantalova zdjela, a za sada se izdvaja i pladanj s prikazom pastira i zgrade, koji je sa 70 cm promjera i gotovo 6 kg mase jedan od najvećih svog tipa, a i za sada postoji samo jedan pladanj s ovako detaljnim prikazom zgrade. Pronađeno blago se sastoji od 46 predmeta, od kojih su 45 srebrna i jedna neukrašena gema (umetak za prsten) od poludragog kamena oniksa.

Gradski muzej Vinkovci čini i korake kojima bi se srebro u konačnici vratilo u Vinkovce. Od Vijeća za kulturna dobra i Muzejskog vijeća, oba pri Ministarstvu kulture, Gradski muzej je po pronalasku zatražio trajnu pohranu u Vinkovcima. Od Vijeća za kulturna dobra dobili su odobrenje, dok su od Muzejskog vijeća dobili uvjetovanu pohranu uz priloženu dokumentaciju o sigurnosnim, tehničkim i mikroklimatskim uvjetima u kojima će se srebro čuvati.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno