25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Vinkovčani posjetili zemlju cvijeća, vjetrenjača i klompi

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Učenici i učitelji vinkovačke osnovne škole Bartola Kašića tjedan su dana proveli na transnacionalnom projektnom sastanku u Nizozemskom gradu Roermondu. Erasmus+ projekt “Zaustavimo klimatske promjene-zajedno možemo postići više”, u Nizozemskoj je imao temu “Voda, voda posvuda”.

Ova je tema vrlo aktualna za Nizozemsku s obzirom da se radi o zemlji koja je u mnogim dijelovima u razini mora ili ispod nje, izuzetno je bogata rijekama i vodom, poljoprivredno zemljište je nastalo isušivanjem vodene površine, a tijekom povijesti Nizozemci su se neprestano borili s katastrofalnim poplavama koje su odnijele brojne ljudske živote.

“Na projektnom sastanku koji je trajao od 12. do 18. svibnja okupili su se učenici i učitelji iz Grčke, Italije, Poljske, Litve i Hrvatske, a domaćin je bila škola BC Broekhin Roermund. Grad Roermund nalazi se na jugoistoku zemlje u pokrajini Limburg, na ušću rijeke Roer po kojoj je grad i dobio naziv. Sastanak je otvoren posjetom gradonačelniku koji nas je primio u Gradskoj vijećnici ,a uz predstavljanje grada prikazao nam je i nekoliko kratkih filmova s temom klimatskih promjena. U školi su učenici pohađali predavanja tematski određena projektom iz različitih nastavnih predmeta koja su održavali učitelji iz svih zemalja u projektu. Za kraj projektnog sastanka roditeljima, učenicima škole i drugim gostima odigrana je edukativna predstava Everybody’s water u kojoj su glumili učenici iz partnerskih zemalja”, ističe ravnateljica škole Adrijana Cvrković-Lasić.


Ovom prilikom vinkovačka delegacija posjetila je i postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda koje najsuvremenijim tehnikama osigurava da se voda može ponovno vratiti u rijeku.

U procesu pročišćavanja, uz vodu, nastaje energija za rad ovog postrojenja i materijal koji se koristi u gradnji cesta. Tijekom boravka posjetili su i glavni grad Nizozemske Amsterdam, često nazivan Venecijom sjeverne Europe. “Zadnji dan boravka bio je rezerviran za posjet najvećem sistemu brana u pokrajini Zeeland, nazvanom Delta Works. Ovaj projekt je trajao preko 30 godina, ali se nastavlja zbog opasnosti od porasta razine mora uzrokovane klimatskim promjenama. Projekt Delta proglašen je jednim od Sedam modernih svjetskih čuda. To je niz građevinskih konstrukcija, brana, pregrada i nasipa koji štite velik dio morske obale i riječnih delta rijeka Rajne Meuse i Scheldt. Bili smo na najvećoj brani Oosterscheldekering, pogledali film o izgradnji brane, vozili se brodom i bili u nacionalnom parku Neeltje Jans. Ovaj projektni sastanak bio je vrlo uspješan, tema projekta Zaustavimo klimatske promjene, aktualna je jer samo zajednički, učeći jedni od drugih i potičući ekološku svijest možemo sačuvati Zemlju”, zaključuje Cvrković-Lasić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno