Foto: Facebook stranica Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko kazalište Sisak
Predstava “Staklena menažerija” Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci na ovogodišnjem 12. Festivalu regionalnih kazališta Prolog u Sisku u konkurenciji 13 predstava proglašena je najboljom predstavom po ocjeni publike. Nagrada publike za najbolju predstavu, statua sisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika, jedina je nagrada koja se dodjeljuje na ovom festivalu, a uručuje se za predstavu i redatelju predstave.
Na svečanosti proglašenja najbolje predstave ovogodišnjega Prologa, sinoć su u Sisku statue za najbolju predstavu i za njezinog redatelja primili Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci i glumac u predstavi, prvak vinkovačkog kazališta Vladimir Andrić.
“Nakon nagrade Matei Marušić za ulogu Laure u ovoj predstavi na Festivalu glumca za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina i aktualne nominacije za ovu ulogu od Hrvatskog društva dramskih umjetnika za Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju mladu glumicu do 28 godina u Hrvatskoj, ovo je sada, kako se kaže, šlag na torti. Najbolja predstava s velikom ocjenom 4,93 od 5. Možemo reći da smo na festivalu u Sisku apsolutno dominirali, a potvrđuje to i nagrada i ovacije publike nakon proglašenja, unatoč tome što je u konkurenciji bila i domaća predstava Gradskog kazališta Sisak”, rekao nam je ravnatelj vinkovačkog Kazališta Zdenko Rečić.
Sada se, ističe Rečić, doista može reći kako je “Staklena menažerija” ono što su kritičari nakon premijere ocijenili: možda ponajbolja predstava Gradskog kazališta “Joza Ivakić”, a o čemu govore i jedna i druga nagrada i nominacija koja će bi mogla donijeti i treću nagradu.
“Mislim da svi mi građani Vinkovaca možemo biti ponosni na tu predstavu. Negdje prije tri godine, u loži HNK u Zagrebu sjedili smo Matea Marušić, Vladimir Andrić i ja, kada su me pitali bi li mi mogli raditi “Staklenu menažeriju” od Tennessee Williamsa. Rekao sam vidjet ćemo, ali već sljedeći radni dan počeo sam tražiti adekvatnog redatelja. Imali smo sreću da se slobodan termin vrhunskog redatelja Dražena Ferenčine pogodio s našim planom kada bi radili predstavu i evo, rezultat je tu, činjenice su tu. Kritičari su ishvalili predstavu, a žiriji su donijeli već dvije nagrade”, ističe Rečić.
Vinkovčani, dodaje, sa “Staklenom menažerijom” doživljavaju ovacije gdje god igraju. “Tako je bilo i sinoć u Sisku, a nakon proglašenja i burnog pljeska, odmah i pitanje: kada ćete ponovno doći u Sisak, a svi govore Vinkovčani, Vinkovčani. Znači jučer su Vinkovčani pobijedili u Sisku i to me kao Vinkovčanina čini ponosnim”, ističe Zdenko Rečić.
Predstava “Staklena menažerija”, drama Tennessee Williamsa, u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” premijerno je izvedena 29. rujna 2018. godine. Dramaturšku adaptaciju i režiju potpisuje Dražen Ferenčina, a igraju: Areta Ćurković, Matea Marušić, Vladimir Andrić i Ivan Vukelić.