15 C
Vinkovci
Subota, 21. svibnja 2022.

Vinkovčani treći na Čvarakfestu

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr
U baranjskom selu Karanac jučer je održan deseti jubilarni Čvarakfest, manifestacija koja je ovo mjesto učinila brendom seoskog turizma u Baranji, ali i šire. Čvarakfest u Karancu održava se tradicionalno u ovo vrijeme svinjokolja, odnosno početkom Adventa, na sajamskoj livadi uz katoličku crkvu. Ovaj tradicionalni gastro događaj iz godine u godinu privlači sve više ljubitelja domaćih specijaliteta bogate baranjske gastronomije. Čvarakfest je natjecanje u prženju čvaraka čiji pobjednik ponosno nosi titulu čvarak-majstora za 2018. godinu, ali i bogatu nagradu. S ponosom stoga možemo reći da su među najboljim majstorima u topljenju čvaraka upravo Vinkovčani, odnosno vinkovačka ekipa Pustinjska oluja, koja je u Karancu osvojila treće mjesto.

Iako se čini kako svatko zna zamiješati i otopiti čvarke, majstori ovog zanata ipak kažu kako ovo umijeće i posao na svinjokoljama ipak se ne prepušta tako lako. Dobro izrezano salo koje je prošarano mesom dobar je put prema ukusnim čvarcima. Proces je to koji traje i po nekoliko sati, a bitna je i vatra naložena ispod kotla koja mora biti umjerena, što bi se reklo-taman.

U Slavoniji se najčešće prave čvarci koji nakon topljenja nisu prešani iako su takvi u drugim krajevima Lijepe naše posebni specijalitet.

Više o ovom specijalitetu možete pročitati i u sljedećem broju Vinkovačkog lista kada ćemo vam opisati i cjelokupni proces pripreme prema recepturi ekipe koja je Vinkovce uspješno predstavila na natjecanju u Karancu.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno