Večeras se u Gradskom kazalištu Joza Ivakić tražila stolica više, napunili su Vinkovčani dvoranu u namjeri da iz prve ruke saznaju nešto više o plesnoj umjetnosti, a što su im omogućili “Plesna mreža Hrvatske” i vinkovačke plesne skupine.

Naime, u okviru programa razvoja publike u kulturi, a u suradnji s vinkovačkim kazalištem iz Plesne mreže Hrvatske večeras su organizirali veliko plesno događanje u kojem su sudjelovali Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci i polaznice plesnog odjela Škole suvremenog plesa Ane Maletić, glazbenici na harmonici, Plesni klub D&D, Break grupa “Apelo” i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku.

“Projekt Plesna mreža Hrvatske bavi se distribucijom djela suvremene plesne umjetnosti na nacionalnoj razini putem gostovanja predstava odabranih godišnjim javnim natječajem Projekta. Gostovanja se realiziraju u suradnji s odabranim partnerima Projekta što uključuje i sve aktivnosti vezane uz promociju, distribuciju, razvoj publike i jačanje post-produkcije suvremene plesne umjetnosti na nacionalnoj razini. Projekt podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske potporom umjetničkoj organizaciji Plesna mreža Hrvatske, koja radi i na programima razvoja publike, decentralizacije i umrežavanja na cijelom nacionalnom teritoriju. Ova aktivnost osnovna je predispozicija za razumijevanje, razvijanja svijesti i mišljenja te kulturno osvještavanje i izražavanje poetike suvremene plesne umjetnosti”, objašnjava Olesja Martinjuk, plesni pedagog u Glazbenoj školi Josipa Runjanina.

Cilj projekta je kroz određene interpretativne alate i metodologiju detektirati, mapirati i aktualizirati potencijale plesne scene u određenim gradovima, njihove pozicije prema kulturnim institucijama, odnos prema aktualnim kulturnim politikama i uopće osviještenosti njihove aktualne pozicije u sveukupnoj kulturi grada i njegovim javnim potrebama.

Program razvoj publike u Vinkovcima započeo je proljetos, a završio današnjom završnom prezentacijom.