6 C
Vinkovci
Utorak, 6. prosinca 2022.

Vinkovčanima se predstavio Nikola Horvat koji je propješačio Pacific Crest Trail

Više od autora

- vl promo-


Novosti
Novosti
mario.brcic@novosti.hr

Svoje iskustvo prolaska poznate pješačke staze Pacific Crest Trail, Vinkovčanima je večeras predstavio Zagrepčanin Nikola Horvat, jedini Hrvat koji je svladao ovu zahtjevnu rutu po šumama, planinama, pustinji i divljini zapada Sjedinjenih Američkih Država, od granice s Meksikom kod San Diega, duž Kalifornije i Oregona do države Washington i granice s Kanadom. Jedna je to od najdužih pješačkih staza na svijetu kojom, kako koje godine, u pedesetak dana krene dvije, tri, četiri tisuće ljudi, a na svake godine krene. Horvat je 2016. godine 4.300 kilometara staze prohodao u 163 dana. Za ovaj pothvat pripremao se hodajući, ali bez neke posebne pripreme u smislu kako to rade profesionalni sportaši ili planinari, a ono što je iskusio na Pacific Crest Trailu to je da je snaga u glavi, u umu, a ne u tijelu. Po fizičkim predispozicijama, kazao je, otprilike je kao i svaki prosječan mladi čovjek, ali je u duši tragatelj koji traži ono nešto, smisao, Boga, uvijek nešto… To traženje i dovelo ga je na Pacific Crest Trail s kojim se susreo preko jednog dokumentarca, a svoje iskustvo danas opisuje kao jednu od avantura života koja mijenja čovjeka. To je iskustvo konstantnog fizičkog bola i fizičkog i duhovnog izazova

“To je avantura koja me promijenila iz stuboka. Okolina u koju sam sam sebe doveo omogućila mi je da izrastem. To je, zazvučat će ružno, jedno gnojilište iz kojega onda niče sve živo. Ti nisi ni svjestan što ima u tebi i na tom gnojilištu kojim kročiš niče sve, a na tebi je kasnije odgovornost što ćeš nastaviti uzgajati od toga što je izniklo”, kazao je Horvat ističući kako prenošenjem svoga iskustva želi poručiti kako je sve moguće.

“Mi smo ljudi dosta ograničeni sami sobom i nitko ne može čovjeka onemogućiti u njegovim ciljevima kao što to može on sam. I to je moj osnovni cilj, inspirirati ljude da počnu vjerovati u sebe”, kazao je Nikola Horvat.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno