Zaklada “Hrvatska za djecu”, neprofitna organizacija koja djeluje od 2008., nakon brojnih akcija kojima pomaže obiteljima lošeg imovinskog stanja, odlučila je nagraditi za dvoje srednjoškolaca, te su pokrenuli akciju “I ja putujem”, u sklopu koje dvoje učenika putuje na dva tjedna u SAD. Odabrano je dvoje odličnih učenika: Fran Bukulin iz Vinkovaca i Dražena Kelava iz Pule. Nagrađeni su među više od stotinu djece na temelju njihovih motivacijskih pisama, ocjena i rezultata s državne mature.

Ovo je bilo veliko iznenađenje za Frana koji upisuje Medicinski fakultet u Osijeku i jednog bi dana htio biti estetski kirurg. Na prijavu za odlazak u SAD nagovorila ga je majka i baš zbog njezine potpore odlučio je poslati motivacijsko pismo, iako nije očekivao da će biti izabran.

“Morat ću se početi pakirati sedam dana prije nego što krenemo jer imam golem strah da ću nešto zaboraviti. Bit će mi to prvi put da putujem na drugi kontinent, da sam na prekooceanskom letu i siguran sam da će boravak u SAD-u biti nevjerojatan doživljaj”, kaže Fran.

Iako mladi odlikaši putuju sami, cijelo će vrijeme biti zajedno i netko će brinuti za njih. Još uvijek ne znaju u koji grad putuju. Poznato je samo da će krenuti tijekom ljeta i da će vjerojatno biti smješteni u istoj obitelji. Sve troškove, od avionske karte do džeparca, platit će Zaklada. Oni se samo trebaju upustiti u avanturu. To im je nagrada koju su itekako zaslužili, smatraju u Zakladi.

“Cijelu sam školsku godinu pripremao izborne predmete koji su mi bili potrebni za upis na medicinu. To mi je bila jedina želja i jedni izbor, jedino mjesto gdje sebe vidim. Uzor su mi bile dvije starije sestre, koje su pri kraju svojih studija. Medicinu mi je približila starija sestra Anamaria, koja je na petoj godini ovog studija. Shvatio sam koliko je to humano zvanje i kolikim ljudima možemo pomoći u zdravlju te dati nadu kada su najranjiviji. To je temeljna ideja koja je motivirala moju želju za ovim fakultetom”, dodaje Fran.

Misao vodilja i rečenica koju je često slušao tijekom svog školovanja bila je “Znanje vam nitko ne može oduzeti”, i toga se čvrsto i držao, te smatra da su ga upravo njegov odličan prosjek na završetku četvrtog razreda gimnazije, 5.00, kao i uspješno riješena državna matura, odveli u izbor za odlazak u SAD prema natječaju Zaklade “Hrvatska za djecu”, koja stipendira učenike Hrvatske koji postižu odlične rezultate.

Hrvatska matica iseljenika omogućila je boravak Dražene i Frana u obitelji iseljenih Hrvata, uglednih i prepoznatih pripadnika Hrvatske zajednice u Los Angelesu.
Upravo će im domaćini, u dva tjedna pokazati sve znamenitosti tog grada i okolice.

Snažna poruka ove Zaklade je da se učenje itekako isplati i zaista možemo biti ponosni uspjehom našeg Frana.