- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

U Galeriji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci svojom prvom samostalnom izložbom pod nazivom “Krug života”, prema istoimenom triptihu koji je dio postava izložbe, večeras se predstavio vinkovački likovni umjetnik mlađe generacije Marko Lončar (1984.), koji je, kako kaže, u slikarstvo kročio slijedivši očeve stope kao sin poznatoga umjetnika Ivana Lončara Žana, ali je jednako pratio i majčine stope pa nakon vinkovačke Gimnazije završava i pravni fakultet.

Još sa sedam godina naslikao je svoje prvo ulje na platnu. Kasnije kao odrastao počinje intenzivno slikati kao sudionik likovnih kolonija, a od 2015. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Vinkovci. Do sada je kao slikar, umjetnički voditelj te organizator sudjelovao na više od 30 likovnih kolonija i zajedničkih izložbi.

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi predstavio se s 27 djela. Svojom prvom slikom iz 1992. godine te s 26 djela nastalih od 2015. do 2021. godine u tehnikama ulje na platnu, ulje na staklu, akril i kombinirana tehnika. Njegova je osnovna tema Slavonija i njezini karakteristični motivi, a kako kaže Krešo Marić u uvodnom tekstu kataloga izložbe “… Koketirajući s očevom simbolikom, radi na esenciji problema i prezentira ga na svoj način. Gradeći svoja djela, ne postavlja nove kriterije u slikarstvu, ali vrlo jasno omeđuje svoj prostor…Tehnike i tematike na njegovim djelima proizvodi su života, on stvara, razvija se i duboko sam uvjeren da ćemo se još dugo suočavati s ovim mladim autorom, i u njegovom slikarstvu i u kulturnom promišljanju…”

“Samo na jednoj slici je maslina i to je zato što imam i dalmatinske krvi, ali sam rođeni Slavonac i zato su svi ostali motivi slavonski”, kazao je Marko Lončar, koji je jednu od slika, odnosno prihod od prodaje jedne od slika s motivom kapelice namijenio za COVID odjel Opće županijske bolnice Vinkovci u znak zahvale djelatnicima koji rade s pacijentima oboljelima od COVID-19 bolesti.

A u skladu s epidemiološkim mjerama svečanost otvorenja izložbe upriličena je na otvorenom prostoru ispred Kazališta. U programu koji je vodila Mateja Lončar, uz Krešu Marića i Marka Lončara prigodnim riječima obratio se i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je i otvorio izložbu.

“Ovo je jedan specifičan umjetnički izričaj koji će, vjerujem, svakome zapasti za oko. Drago mi je da sam danas ovdje jer je pravo zadovoljstvo vidjeti ove boje, ovu radost koja jednostavno pršti sa zidova. Drago mi je da je to još jedan naš mladi umjetnik i da je Marko pokazao da može sam napraviti uspješnu izložbu”, istaknuo je Ivan Bosančić.

Slavonske motive Marka Lončara na najbolji način večeras su glazbeno upotpunile vinkovačke “Dike”.